Glas Hrvatske

21:02 / 19.07.2021.

Autor: Violeta Kalić

Potpora RH u procesu eurointegracije Republike Sjeverne Makedonije

Sastanak u Vladi Republike Sjeverne Makedonije.

Sastanak u Vladi Republike Sjeverne Makedonije.

Foto: ustupila Violeta Kalić / HRT

U Vladi Republike Sjeverne Makedonije sredinom prošloga tjedna predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev susreo se s veleposlanicom Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj.

U povodu susreta ponovno je potvrđena snažna potpora koju Republika Hrvatska iskazuje Republici Sjevernoj Makedoniji na njenom putu europskih integracija. 


Ocijenjeno je da je Republika Sjeverna Makedonija ispunila svoj dio obveza na putu pristupanja Europskoj uniji i da Europska unija treba ispuniti svoju dio dogovora. 


Izražena je zajednička suglasnost po pitanju važnosti politike proširenja. Isto tako, konstatirano je da je od koristi za Europsku uniju i za zemlje kandidatkinje da se EU zaokruži sa Zapadnim Balkanom koji i prirodno pripada Europi. Veleposlanica RH Nives Tiganj i premijer Republike Sjeverne Makedonije Zorana Zaev.

Veleposlanica RH Nives Tiganj i premijer Republike Sjeverne Makedonije Zorana Zaev.

Foto: ustupila Violeta Kalić / HRT

Republika Sjeverna Makedonija provela je potrebne reforme. Ta država primjer je i za suživot različitih zajednica u jednoj državi, što je isto tako europska vrijednost.


- Naša država nastavlja sa konstruktivnim politikama dijaloga u državi i na međunarodnom planu te očekujemo da će oni dati rezultate za iskorak u integracijama - rekao je premijer Zaev.


Na sastanku je ukazano na značenje manifestacije političke zrelosti kod svih političkih subjekata kada je riječ o realizaciji pitanja koja su od koristi za građane i za državu. Premijer Zoran Zaev i veleposlanica Nives Tiganj razgovarali su i o unapređenju ekonomske suradnje i u području obrane kao i u drugim sferama koje omogućuju odlični bilateralni odnosi između dviju država.

(Violeta Kalić)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!