Glas Hrvatske

10:00 / 28.04.2022.

Autor: Slavica Štefić

Pomoć iz Hrvatske za prijevoz učenika hrvatskih razreda

Ilustracija

Ilustracija

Foto: pixabay / .

Izaslanstvo 11 gradova i općina Vukovarsko-srijemske županije posjetilo je  Hrvate u Vojvodini i u razgovoru s njihovim vodstvom najavilo nastavak financiranja prijevoza učenika hrvatskih odjela u subotičkim školama. Time će omogućiti nastavak školovanja za najmanje četrdesetak djece koja su prinuđena do škole putovati autobusima iz udaljenih sela subotičke regije.


Za putne troškove djece ove su lokalne samouprave prošle godine uplatile oko 6500 eura, rekli su poslije sastanka u Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) čelnici hrvatske manjine i istaknuli kako od takve pomoći izravno ovisi broj djece u hrvatskim odjelima.


- Od toga novca organiziramo prijevoz za 44 učenika nižih razreda osnovne škole, na četiri autobusne linije na teritoriju grada Subotice, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, i zahvalila na financijskoj potporu načelnicima i gradonačelnicima Vukovarsko-srijemske županije.


Troškovi prijevoza najveća su stavka u skromnom proračunu Vijeća, i zato je pomoć Hrvatske ključna za budućnost obrazovanja na hrvatskom u Vojvodini.


Asistentica u obrazovanju pri HNV-u Nataša Stipančević rekla je kako znatan broj hrvatskih obitelji živi izvan Subotice i da nema organiziranog prijevoza iz udaljenih prigradskih mjesta u hrvatskim odjelima bilo bi daleko manje učenika.


Kao jedan od inicijatora ovakve potpore sunarodnjacima u Srbiji načelnik općine Stari Jankovci Dragan Sudarević naveo je da se mjesnim Hrvatima treba osigurati razina prava koju imaju manjine u Hrvatskoj.


- Manjinama u Hrvatskoj su na temelju ustavnoga zakona osigurana brojna prava. Iz toga proistječe da takve pogodnosti trebaju imati i Hrvati u Srbiji. Držimo da tome, kao i razvijanju drugih aktivnosti, možemo pridonijeti izdvajanjem određenih skromnih sredstava iz proračuna naših lokalnih samouprava“, rekao Dragan Sudarević.


Zamjenik gradonačelnika grada Vukovara Filip Sušac izjavio je da oni unatrag dvije godine pomažu plaćanje putnih troškova djece, i da su spremni nastaviti pomagati sunarodnjake u Srbiji. Rekao je da smatra da je „položaj Hrvata u Srbiji daleko ispod položaja Srba u Hrvatskoj“, i u tome kontekstu istaknuo veća prava na izobrazbu na materinskom srpskom jeziku, veće dotacije za njihove aktivnosti, kao i zajamčene mandate u gradskom vijeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!