Glas Hrvatske

11:36 / 08.07.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha

Korice monografije

Korice monografije

Foto: Radio Dux / snimka zaslona

Nevladina udruga Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru, u suradnji sa Samostanskim kompleksom sv. Nikole na Prčanju (Kotorska biskupija), u atriju Samostana u 21 sat priređuje predstavljanje monografije "Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: Pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta" dr. Mirjane Blagojević, odvjetnice i povjesničarke prava. 

Na predstavljanju će govoriti autorica, dr. Mirjana Blagojević, mr. Dušan Medin, arheolog i jedan od urednika monografije, kao i Jasmina Bajo, bibliotekarka, koja će biti u ulozi moderatorice programa. Ulaz je slobodan.


O knjizi


„Podsjećamo, izdavači monografije su izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda i petrovačko Društvo "Bauo". Prvo izdanje objavljeno je 2020., a zbog zanimanja stručne i šire javnosti, 2021. godine je dotiskano drugo izdanje. Urednici drugog izdanja su Zorica Stablović Bulajić, izvršna direktorica izdavačke kuće HeraEdu, i mr. Dušan Medin ispred Društva "Bauo". Monografija predstavlja priređenu doktorsku disertaciju dr. Mirjane Blagojević, odbranjenu 2015. na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Beogradu, pred komisijom u sastavu redovnih profesora: dr. Mirko Vasiljević, dr. Dragan Nikolić i dr. Žika Bujuklić, mentor. Sadržaj knjige prilično je bogat i raznovrstan, ispisa na preko 600 stranica, i nudi, kako bolje upućenom čitatelju tako i onom prosječnom, mogućnost da sveobuhvatno sagleda i razumije kompleksni normativni sustav dva najmoćnija grada Južnog Jadrana – Kotora i Dubrovnika, ponajviše njihovih segmenata u domeni pomorskog prava. S druge strane, u knjizi je zastupljena i manja cjelina koja tretira pomorsko pravo i Budve i Paštrovića, dosad uglavnom slabije istraživanih s tog gledišta. Knjiga je dio biblioteke-edicije "Vrt“ u kojoj izdavačka kuća HeraEdu iz Beograda objavljuje posebna izdanja koja nastoje tumačiti kulturološke i društvene fenomene prošlosti i sadašnjosti. Stoga su za izdavače potpisane Zorica Stablović Bulajić, vlasnica i izvršna direktorica preduzeća HeraEdu, koja je ujedno i glavna i odgovorna urednica izdanja, kao i Mila Medin, izvršna direktorica Društva "Bauo". Recenzenti monografije su prof. dr. Žika Bujuklić, mentor, prof. dr Mirko Vasiljević i Jelena Antović, viša arhivistkinja i nekadašnja direktorica Povijesnog arhiva Kotor“. 


(Radio Dux)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!