Glas Hrvatske

09:27 / 26.06.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Počela gradnja Hrvatske kuće u Subotici

Natpis na gradilištu objekta Kulturnog centra u Subotici

Natpis na gradilištu objekta Kulturnog centra u Subotici

Foto: snimka zaslona / hnv.org.rs

U povodu praznika hrvatske manjine u Srbiji Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) jučer je objavilo da je počela izgradnja Hrvatske kuće u Subotici. Na proslavi je nazočio i izaslanik Središnjeg državnog ureda za Hrvatske izvan Hrvatske Milan Bošnjak.

U temelje Hrvatske kuće položena su tri kamena iz krajeva iz kojih su Hrvati došli na prostore današnje Srbije – s rijeke Bune u Bosni i Hercegovini, iz Središnje Bosne i Republike Hrvatske, a ukopana je i vremenska kapsula u kojoj je zapisano tko i kada je položio kamen temeljac i u kojoj će se nalaziti "zavjet predaka budućim pokoljenjima". 


Objekt od 900 četvornih metara, čiju je gradnju s 1,3 milijuna kuna podržala vlada Hrvatske, bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačke ustanove "Hrvatska riječ".


- Vlada je preko Državnog ureda osigurala novac za prvu fazu izgradnje buduće Hrvatske kuće. Plan je da se do konca godine objekt stavi pod krov - izjavila je tijekom obilaska gradilišta predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.


Milan Bošnjak je tom prigodom rekao kako je gradnja Hrvatske kuće rezultat zajedničkih napora Vlade Hrvatske, Državnog ureda i predstavnika hrvatske manjine u Srbiji.


- Kada se ovako usmjereno radi, kada postoji kvalitetan projekt, njegovo ostvarenje nije upitno - istaknuo je Bošnjak.


Tim povodom priređena je svečana akademija na kojoj su najboljim učenicima hrvatske nastave dodijeljena priznanja i nagrade.


Najveće priznanje hrvatske zajednice za školska postignuća, pod nazivom "Crvena kravata", pripala je dvojici učenika osmoga razreda Matiji Ivkoviću Ivandekiću Andriji Mandiću.


Ukupno je podijeljeno 137 pohvala i nagrada učenicima hrvatskih odjela koji postoje u pet osnovnih i tri srednje škole u Subotici, te jednoj u mjestu Bački Monoštor.


(Izvori: hnv.org.rs/HINA)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!