Glas Hrvatske

13:00 / 21.09.2022.

Autor: Glas Hrvatske

Plenković u govoru Hrvatima u New Yorku: Ostvarili smo sve ciljeve

Premijer Plenković u New Yorku

Premijer Plenković u New Yorku

Foto: HRT / -

"Ostvarili smo sve ciljeve u 30 godina", rekao je premijer Andrej Plenković na prijemu s hrvatskom zajednicom u New Yorku te zahvalio tamošnjim, ali i svim Hrvatima u svijetu koji su u tome pomogli i financijski i kao promotori svoje domovine.

Hrvati više ne trebaju vize za SAD i za koji tjedan okončat će se proces ukidanja dvostrukog oporezivanja, što je važno i za Hrvate u SAD-u, rekao je premijer u New Yorku kamo je stigao na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a u vrijeme "nevjerojatno brutalne ruske agresiju na Ukrajinu, nama prijateljsku zemlje".


Ta činjenica "promijenila je i međunarodne odnose i utjecala na živote svih nas" koji su već promijenjeni izazovima poput dvoipogodišnje pandemije, rastom cijena energenata, inflacijom što je izazov za vlade, pa tako i Hrvatsku koja je donijela paket pomoći gospodarstvu i građanima.


- Jedna smo od samo 15 zemalja svijet koje će zajedno s nama od 1. siječnja 2023. biti i u NATO. i  Europskoj uniji i u šengenskom prostoru i u eurozoni - rekao je premijer i dodao kako je Hrvatska, koja prije 30 godina nije bila na karti svijeta kao samostalna država, u tri desetljeća trudom svih nas došla je u jezgru najrazvijenijih država.


- Hrvatska još samo treba ući u OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj). Onda je to to, mi smo onda ostvarili sve što smo htjeli u zadnjih 30 godina – istaknuo je.


- Hrvatska posebni cijeni i vrednuje doprinos Hrvata na tom putu. Vi ste pomogli jako puno  od financijske pomoći, humanitarne i pomoći u naoružavanju Hrvatske početkom 90-iz pa do promocije i sada snažne i vibrantne gospodarske suradnje – naglasio je Plenković.


Posebno je pozdravio Hrvate iz Bosne i Hercegovine pri čemu nije propustio spomenuti i parlamentarne izbore za manje od dva tjedna na kojima je veliko pitanje zastupljenosti bosanskohercegovačkih Hrvata u tijelima BiH.


Pohvalio se i gospodarskim rastom Hrvatske većim od očekivanog i sjajnim turističkim rezultatima na razini rekordne 2019.


U vrijeme krize zbog rata u Ukrajini i posljedica u rastu cijene energenata i inflacije "samo je jedan akter koji može pomoći i ljudima i gospodarstvu, taj akter se zove država, i to hrvatska država", rekao je Plenković.


Govorio je i o paketu pomoći kućanstvima i poduzetnicima od 21 milijuna kuna koji je donijela vlada prije tri tjedna, čime ćemo „još jednom premostiti krizu i omogućiti hrvatskom gospodarstvu da budu što sigurnije“. 


Pozvao je Hrvate da kao i do sada pomognu domovini kako mogu i budu akter koji će povezivati Hrvate diljem svijeta, rekao je na događaju na kojem su sudjelovali i veleposlanik Pjer Šimunović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ali i bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.  (HINA)


Na Općoj skupštini UN-a premijer Plenković govor će održati u petak, a danas će održati predavanje na Sveučilištu Harvard u Bostonu i sastati se s hrvatskim studentima na tom poznatom američkom sveučilištu. Boravak u New Yorku premijer je iskoristio i za susret s hrvatskom iseljeničkom zajednicom koju su predstavljali ugledni poduzetnici, liječnici, odvjetnici i znanstvenici hrvatskog podrijetla.


Mlada poduzetnica na tržištu nekretnina na Manhatanu Tena Bugarin i odvjetnik Luka Mišetić rekli su premijeru što očekuju od hrvatske vlade: 

Tena Bugarin i odvjetnik Luka Mišetić - audio

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!