Glas Hrvatske

19:34 / 03.12.2021.

Autor: Tomislav Šikić

Plenković, Božinović i Milas u Crnoj Gori

Plenković i Milas kod Krivokapića

Plenković i Milas kod Krivokapića

Foto: Srediđnji državni ured za Hrvate izvan RH / ustupljena fotografija

Premijer Andrej Plenković s izaslanstvom u kojem je bio državni tajnik Zvonko Milas, nakon sastanka na vrhu Srednjoeuropske inicijative u Budvi, održao je sastanak s premijerom Zdravkom Krivokapićem na kojem se razgovaralo i o položaju hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Potom je uslijedio susret s kotorskim biskupom mons. Ivanom Štironjom te obilazak Katedrale svetog Tripuna nakon čega je delegacija posjetila Generalni konzulat RH u Kotoru. Službeni boravak izaslanstva završio je susretom s Hrvatima u Domu kulture 'Josip Marković' u Donjoj Lastvi. 

S premijerom Plenkovićem u Crnoj Gori su boravili i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.


U Zračnoj luci Tivat predsjednika Vlade Republike Hrvatske dočekali su Tomislav Pavković, otpravnik poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Podgorici, Jasminka Lončarević, generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative.


Nakon sastanka u Budvi, hrvatska delegacija je posjetila Generalni konzulat RH u Kotoru. Zgrada je u vlasništvu Republike Hrvatske i nalazi se u Starom gradu i obnovljena je prošle godine.


Premijer Plenković se sa suradnicima susreo i s mons. Ivanom Štironjom, kotorskim biskupom te obišao katedralu sv. Tripuna.


- Ono što je važno – imali smo bilateralni sastanak s premijerom Krivokapićem, koji nas je izvijestio o stanju u Crnoj Gori. Istaknuli smo značaj rješavanja niza rezidualnih pitanja iz vremena velikosrpske Miloševićeve agresije, raspada SFRJ, koja su na dnevnom redu, a isto tako o jačanju položaja Hrvata ovdje u Crnoj Gori. Razgovarali smo i s kotorskim biskupom. On nam je također uz naše predstavnike u Veleposlanstvu i generalnu konzulicu pojasnio položaj Hrvata - istaknuo je Plenković u Kotoru.


Nakon posjeta Generalnom konzulatu i Biskupiji, delegacija je posjetila Dom kulture "Josip Marković" u Donjoj Lastvi.


Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, izrazio je zahvalnost premijeru na dolasku i značaj posjeta Domu kulture.


Premijer je istaknuo koliko je važno očuvanje hrvatskog identiteta te kazao kako hrvatska manjina u Crnoj Gori ima čvrstu i snažnu potporu hrvatske Vlade i države. Također, kazao je da je u planu značajno povećanje proračuna za Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Samim tim će se realizirati važni projekti, a osvrnuo se i na pitanje vlasništva Doma kulture u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi Hrvatsko nacionalno vijeće i Radio Dux, medij hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.


Predsjednik HGI – ja Adrijan Vuksanović je pozdravio goste te se prisjetio i nedavnog susreta s premijerom u Zagrebu te zahvalio na izdvojenom vremenu da se susretne s predstavnicima hrvatskih udruga u Crnoj Gori i pored činjenice da je imao dinamičan raspored s vrlo malo vremena.


- Odlični odnosi koje hrvatska zajednica ima s Republikom Hrvatskom ogledaju se i u redovitim susretima s državnim vrhom, te su naše ohrabrenje u misiji koju imamo - istaknuo je Vuksanović.


(Radio Dux)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!