Glas Hrvatske

10:00 / 25.10.2021.

Autor: Slavica Štefić

Planovi i nova knjiga Znanstvenog instituta gradišćanskih Hrvata

dr. Ivo Sučić na predavanju u Trajštofu

dr. Ivo Sučić na predavanju u Trajštofu

Foto: snimka zaslona / GLAS HRVATSKE

Znanstveni institut gradišćanskih Hrvata (ZIGH) u Trajštofu je organizirao predavanje "Gradišćanskohrvatski dijalekti i gradišćanskohrvatski književni jezik". Predavač je bio slavist dr. Ivo Sučić, koji je desetljećima zajedno s drugim stručnjacima ZIGH radio na kodifikaciji gradišćansko-hrvatskog književnog jezika.

Od osnutka Znanstvenog instituta gradišćanskih Hrvata 1994. godine, jezično povjerenstvo redovito se sastaje jednom godišnje i stalno proširuje rječnik i internetsku verziju rječnika. Također, ZIGH do kraja ove godine namjerava objaviti knjigu "Slika žene u književnosti gradišćanskih Hrvata". Knjiga sadržava diplomski rad slavistice Zrinke Reiter-Kinda na njemačkom jeziku i opširan sažetak na hrvatskom jeziku. Zrinka Reiter-Kinda prije tri godine predstavila se na HAK-ovskom četvrtku s temom "Žena i ženski lik u gradišćansko-hrvatskoj književnosti".

dr. Sučić je suurednik knjige "Hižna imena u gradišćanskohrvatski seli Gradišća, Slovačke i Ugarske"

dr. Sučić je suurednik knjige "Hižna imena u gradišćanskohrvatski seli Gradišća, Slovačke i Ugarske"

Foto: snimka zaslona / GLAS HRVATSKE

Po uzoru na knjigu "Hižna imena u gradišćansko-hrvatski seli Gradišće, Slovačka i Mađarska", Znanstveni institut namjerava prikupiti i zapisati stare nazive biljaka u hrvatskim selima, te ih tako spasiti od zaborava.


Prva dva sveska knjige o nazivu kuća predstavljena su 2014., a posljednja dva 2018. godine.


Sljedeće godine za taj projekt namjeravaju podnijeti zahtjev za financijsku potporu austrijskog Saveznog ureda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!