Glas Hrvatske

08:09 / 27.09.2019.

Autor: Branimir Njikoš

Pijanist Marijan Đuzel u Mostaru

Foto: screenshot/HKD Napredak

Foto: screenshot/HKD Napredak

Foto: - / -

Hrvatsko kulturno društvo Napredak, glavna podružnica Mostar u petak 27. rujna u Galeriji kraljice Katarine Kosača u HD HSK s početkom u 19 sati organizira koncert nagrađivanog mladog glazbenika Marijana Đuzela.

Osnovno glazbeno obrazovanje stekao je u svom rodnom gradu, a gimnaziju i srednju školu završio je u Splitu. Klavir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao student Đorđa Stanettija. U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je bečki Universität für Musik und darstellende Kunst te na poziv Dubravke Tomšić studirao klavir u njenoj klasi na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Usavršavao se na Koninklijk Conservatorium u Bruxellesu kod Aleksandra Madžara. Nastup u Mostaru povod je za razgovor s umjetnikom koji je vodio Miroslav Landeka, član Središnje uprave HKD Napredak.

-. Ovo je moj drugi nastup u Mostaru. Prije deset godina, u jesen 2009. godine održao sam recital u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, i što je interesantno, i taj koncert bio je u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Veseli me što sam ponovno dobio priliku predstaviti se mostarskoj publici, te pokazati što sam naučio i kako sam se razvio tijekom svog glazbenog školovanja. Tijekom dijela studija u Zagrebu, bio sam Napretkov stipendist, i zahvalan sam što su prepoznali moj trud i rad – rekao je Đuzel.

U proteklih desetak godina osvojili ste brojne nagrade i ostvarili značajne nastupe i suradnje. Koje su Vam posebno drage?

- Svaka nagrada i svaki koncert su mi na svoj način dragi i važni. Ipak, izdvojio bih recital u bečkom Musikvereinu u polufinalu Beethovenovog natjecanja 2013. godine, Nagradu Darko Lukić za najbolji koncert mladog umjetnika u Dvorani Lisinski u Zagrebu 2016. godine, te cjelovečernji recital u Hrvatskom glazbenom zavodu u veljači 2018.godine, koji je nedavno objavljen kao LIVE album, i to  u izdanju Croatia Records-a. Uživam nastupati sa svojom braćom, trubačem Ivanom i trombonistom Matom, a jako su mi drage i nedavno sklopljene suradnje sa sjajnim glazbenicima svjetskog glasa, violinisticom Evgenijom Epstein i violončelistom Mihovilom Karuzom, s kojima ću nastupati u narednoj godini u zanimljivim projektima - najavljuje.

Foto: screenshot/HKD Napredak

Foto: screenshot/HKD Napredak

Foto: - / -

Koja su Vaša očekivanja od ponovnog susreta s mostarskom publikom?

- Očekujem ugodnu atmosferu na koncertu i dobru posjećenost. Bilo bi mi iznimno drago vidjeti na koncertu i učenike glazbenih škola i studente glazbe. U samom glazbenom obrazovanju pojedinca važnu ulogu igra redovito pohađanje kulturnih događanja, izložbi i koncerata, na kojima se crpi prijeko potrebna inspiracija za razvijanje vlastitog izričaja. Vjerujem da će me u petak podržati i kolege glazbeni umjetnici iz Mostara - govori Đuzel.

Što će biti na programu koncerta?

- Na koncertu ću izvesti Mozartovu Fantaziju u c-molu, Beethovenovu sonatu op.111 - posljednju od 32 klavirske sonate, zatim Chopinovu Polonezu fantaziju iz opusa 61, te na kraju Lisztov Totentanz, izuzetno virtuozno i efektno djelo nadahnuto srednjovjekovnom sekvencom “Dies Irae“. Nadam se i vjerujem da će publika uživati u raznolikom programu koncerta i veselim se nastupu u Galeriji kraljice Katarine Kosača - zaključuje Đuzel. 

Đuzel je u veljači ove godine nastupio i u Europskom parlamentu na poziv nedavno preminulog zastupnika Ivice Tolića

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!