Glas Hrvatske

08:13 / 01.10.2021.

Autor: HRT

Peti susret domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Mosaico Italo Croato Roma/ Facebook / HRT

U organizaciji hrvatske udruge ''Jedna Musika'' iz Kruča  i udruge ''Hrvatsko-talijanski mozaik'' z Rima 2. i 3. listopada održat će se Peti susret domovinske i iseljene Hrvatske u Moliseu – Molizaiko 5. Cilj manifestacije je povezivanje hrvatskih iseljenika i hrvatske manjine te promidžba hrvatskog jezika i kulturne baštine.

Dopredsjednica udruge ''Hrvatsko-talijanski mozaik Rim'', Zrinka Bačić,  istaknula je kako je ideja za ovaj projekt rođena baš u Moliseu tijekom susreta Moližana i aktivnih članova hrvatskih udruga u Rimu, ali i da su ciljevi i svrha ovog projekta prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta i različitosti Hrvata iz Italije i šire te promicanje prijateljstva među Hrvatima iz različitih zemalja svijeta.


-Ključne vrijednosti koje podržavaju i promiču sudionici projekta su: mir, tradicija, očuvanje jezika, upoznavanje sa jedinstvenom tradicijom moliških Hrvata, prijateljstvo. MOLIZAIKO je osmišljen kao projekt koji se organizira prvu subotu u listopadu. Izvodi se u suradnji sa svim općinama moliških Hrvata, te sa suradnjom sa „Mosaico Italo-Croato Roma“ („Hrvatsko-talijanski mozaik Rim–kulturno društvena udruga. U izvedbi projekta aktivno su uključene i ostale hrvatske udruge koje djeluju na teritoriju Molizea a uz krovnu koordinaciju udruge “JEDNA MUSIKA”. Projekt je osmišljen kao niz prezentacija u jednom kaleidoskopu ideja različitih sadržaja: glazbenom, pjesničkom, eno-gastronomskom te izlagačko-programskom - kazala je  Bačić.


Na ovogodišnjem Molizaiku prvi puta bit će održana virtualni koncert hrvatskih glazbenika iz cijeloga svijeta. Putem prijenosa uživo gledatelji će moći slušati glazbenike iz  Hrvatske, Italije, Bosne i Hercegovine, Argentine, Bolivije, Njemačke, Crne Gore, Švicarske i Kanade.


- Odlučili smo prvi puta organizirati i klasični koncert hrvatskih mladih glazbenika iz raznih krajeva svijeta. Mladi će glazbenici publici u pojedinačnim i skupnim nastupima, pružili užitak u izvedbama glazbe. Koncert se održati u streamingu koji će biti prikazan uživo u svim dijelovima svijeta. Kao prvi koncert odazvao se veliki broj hrvatskih glazbenika koji su željeli sudjelovati na Molizaiku 5. Program je koncipiran tako da bude atraktivan publici, ali da je na nivou onoga što i glazbenici vole izvoditi, tako da je ujedno spoj nekih poznatih djela, kao i onih manje poznatih s kojima bi željeli upoznati publiku. Nadamo se da će ovaj koncert potaknuti druge mlade glazbenike da sljedeće godine bude još bolji odaziv kao i da će nas pratiti veliki broj Hrvata širom svijeta - zaključila je Zrinka Bačić. 


-

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!