Glas Hrvatske

07:48 / 27.07.2022.

Autor: David Rey

Peruansko-hrvatska škola

Peruansko-hrvatska škola

Peruansko-hrvatska škola

Foto: ustupljena fotografija / Samuel Kisich

Peruansko-hrvatska obrazovna ustanova, smještena u regiji Ica, promiče integraciju dvaju naroda i dviju kultura.

Peruansko-hrvatska škola osnovana je 2011. godine.


- Peruansko-hrvatska škola obrazovna je ustanova koja ima za cilj osposobiti učenike i odgovorne građane vezane za svoje mjesto, svoj kraj i svoju zemlju, te nastoji širiti povijest, kulturu i stvarnost Hrvatske. Njegov promicatelj i utemeljitelj bio je Samuel Kisich Rivera, koji je oduvijek brinuo o poštivanju sjećanja na svoje pretke.


Njegov pradjed Đuro Kišić Baldun rođen je u Hrvatskoj 1847. godine. Emigrirao je u Peru, gdje je i umro 1900. godine. Njegov djed Donato Kisich Aysanoa i njegov otac Antonio Kisich Vargas bili su ti koji su mu usadili ljubav, poštovanje i privrženost zemlji svojih predaka - naglasio je Samuel Kisich Gutiérrez.

Samuel Kisich

Samuel Kisich

Foto: ustupljena fotografija / Samuel Kisich

- Samuel Kisich Rivera nije imao puno podataka o podrijetlu svog prezimena i zemlji svojih predaka. To ga je potaknulo da preuzme inicijativu i dovede do stvaranja ove obrazovne ustanove u regiji Ica, 300 km južno od Lime. Trenutno ima 160 učenika. Njegov moto je “Obrazovanje malih sjemenki s ljubavlju”. Zaštitnica je Gospa Snježna.


Samuel Kisich Rivera rođen je 1949. godine, potomak je hrvatskog doseljenika. Stupio je u redove Nacionalne policije Perua i dobio čin brigadnog dočasnika. Sa suprugom Hildom ima dvoje djece: Geydi i Samuel Antonio Kisich Gutiérrez. Svi radimo u Peruansko-hrvatskoj školi - rekao je Peruanac hrvatskog podrijetla.

Peruansko-hrvatska škola

Peruansko-hrvatska škola

Foto: ustupljena fotografija / Samuel Kisich

Promicanjem integracije dvaju naroda i dviju kultura ustanova želi proširiti svoje područje djelovanja.


- Projekcija odgojno-obrazovne ustanove je promicanje širenja obrazovanja u ovom dijelu Perua, kao i mogućnost širenja hrvatske kulture u njezinim različitim oblicima, poput jezika, obrazovanja, običaja i tradicije hrvatskog naroda.


Sve je to u procesu realizacije kako bismo u ne tako dalekoj budućnosti imali mlade ljude koji se poistovjećuju s hrvatskim narodom i mogu pridonijeti njegovom uzdizanju.


Želja nam je nabaviti puno veće zemljište gdje bismo mogli pružati obrazovne usluge na svim razinama uz dodatne sportske aktivnosti na nogometnom igralištu, poluolimpijskom bazenu i svime što jedna velika škola može ponuditi.


Želimo rasti ne samo u obrazovanju i umjetnosti, već i u sportu - ističe Samuel Kisich Gutiérrez, sin utemeljitelja Peruansko-hrvatske škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!