Glas Hrvatske

08:07 / 21.12.2021.

Autor: Violeta Kalić

Performans Ljiljane Mihaljević u Skoplju

Pozivnica na performans

Pozivnica na performans

Foto: Violeta Kalić / kolaž/Glas Hrvatske

21. prosinca 2021. u Nacionalnoj Galeriji "Čifte amam" u Skopju bit će predstavljen performans "Ispod površine/Under the surface" multimedijske umjetnice Ljliljane Mihaljević koja je već više od dva desetljeća aktivna na sceni vizualnih umjetnosti u Hrvatskoj i inozemstvu.

Pored samostalnih izložbi u različitim tehnikama akrilika na platnu i drvetu, posebice se ističe i osebujnim i dojmljivim performansima koji iniciraju i interakcije s publikom.


Ljiljana Mihaljević (Županja, HR, 1969.) akademska je slikarica i multimedijalna umjetnica koja je diplomirala na Accademia di Belle Arti u Firenci u Italiji. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Dobitnica je umjetničkih rezidencija u Parizu, Leipzigu, Istanbulu. Finalistica je izbora za THT nagradu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu (2016). Jedna je od predstavnica hrvatske video umjetnosti na Festivalu hrvatske kulture u Francuskoj "Croatie, la voici“ (2013.). Sudionica Međunarodnih XII. dana performansa u selekciji Branka Franceschija, Varaždin (2013). Predstavljala je Hrvatsku na Međunarodnom sajmu suvremene umjetnosti "Huntenkunst“ u Nizozemskoj, u selekcijih hrvatsko–nizozemskog žirija (2010.). 


Finalistica je izbora za nagradu “Josip Račić“ za izložbu Gozba u Galeriji Bačva – Dom HDLU U Zagrebu (2010.). Finalistica je nagrade "Gaetano Moresi“ Bari, u selekciji talijanskih likovnih akademija (2003.). Sudionica je workshopa "Le citta’ della gente“ s amsterdamskim umjetnikom Mechacom Gabom u selekciji Marca Scotinija u Firenci (2003.) Izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu: Muzej Suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerija Bačva, Galerija Prsten, Galerija SC, Galerija Klovićevi dvori u Zagrebu; Galerija Kortil u Rijeci; Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku; Galerija Garis&Hahn, New York; Galerija MC, New York; Centar za suvremenu umjetnost Halle 14 u Leipzigu; ADA Project Space u Rotterdamu; Laznia Centar za suvremenu umjetnost u Gdanjsku; Multimedijalni centar Šiška u Ljubljani; Museo Virgiliano u Mantovi; Nacionalna galerija moderne umjetnosti u Rimu; Accademia delle Arte del Disegno u Firenci; Fabrica Europa u Firenci te 45. Zagrebački salon; XX Slavonski bijenale; VIII i XI Trijenale hrvatskog kiparstva, THT@MSU nagrada i mnoge druge. Živi u Zagrebu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!