Glas Hrvatske

09:45 / 22.06.2021.

Autor: HRT

Papinske povelje iz Austrije vraćene u RH

Primopredaja povelja u Beču.

Primopredaja povelja u Beču.

Foto: Veleposlanstvo RH u Beču / HRT

Riječ je o dvije papinske isprave iz 12. stoljeća koje su u salzburškom nadbiskupskom arhivu pronađene preko virtualnog arhiva isprava ''Monasteriuma''.

Svečanim činom potpisivanja primopredaje i uručenja arhivskog materijala veleposlaniku Republike Hrvatske u Austriji, Danielu Glunčiću, u salzburškoj Nadbiskupiji zaključena je izvanredna arhivarska suradnja između Austrije i Hrvatske oko povrata nestalih isprava iz Državnog arhiva u Dubrovniku, a koje su nađene u Arhivu Nadbiskupije Salzburg.


Arhivski materijal veleposlaniku Glunčiću uručio je nadbiskup Salzburga Franz Lackner koji je istaknuo veliko zadovoljstvo zbog povrata papinskih povelja i ostalog arhivskog materijala njihovom pravom vlasniku istaknuvši pritom značenje ovakve suradnje koja u prošlosti nije bila sama po sebi razumljiva.


Zahvalivši se nadbiskupu i njegovom timu na izvanrednoj suradnji i brzom rješavanju povrata, veleposlanik Glunčić istaknuo je važnost povelja kao vrijednoga dijela hrvatskoga kulturnog identiteta te ukazao na europsku dimenziju suradnje koja promiče vrijednosti međunacionalnog poštivanja i razmjene na svim poljima kulturne djelatnosti.


Kancelarka Nadbiskupskog ordinarijata Elisabeth Kandler-Mayr pojasnila je koliko je važna digitalizacija koja je omogućila otkrivanje i lociranje nestalih papinskih povelja. Voditelj Arhiva Nadbiskupije Thomas Mitterecker posvetio je svoje kratko izlaganje sadržaju isprava i povijesnoj pozadini u kojoj su nastale.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!