Glas Hrvatske

10:29 / 25.03.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Ove nedjelje u Beču gastro natjecanje za osobe s invaliditetom i djecu bez roditeljske skrbi

"AMOROVA ŽLICA/CUPID'S SPOON" logo

"AMOROVA ŽLICA/CUPID'S SPOON" logo

Foto: snimka zaslona / facebook

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji izvijestilo je medije da će se u nedjelju, 26. 03. 2023., od 13.30 – 18.00 sati u Beču, na trgu ispred župe Sv. Floriana, Wiedner Hauptstraße 97-99, u 5. bečkom stambenom okrugu, održati gastro natjecanje za osobe s invaliditetom i djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi "Amorova žlica/Cupid's Spoon". Natjecanje će se održati u posebno opremljenom gastro-kamionu koji služi kao mobilna kuhinja i prilagođen je potrebama svih vrsta invaliditeta.

Isti izvor navodi da je Projekt "Cupid's Spoon" Europe osmislila udruga UNUO iz Zagreba - (U)druga (N)ajosjetljivijih (U) (O)sposobljavanju, pod vodstvom Vedrana Habela, koja se 14 godina bavi edukacijom osoba s invaliditetom i djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi kroz ugostiteljstvo. Razvili su inovativnu metodologiju poučavanja osoba s invaliditetom i do sada su održali više od 1.000 radionica te osposobili za rad više od 200 osoba s invaliditetom, od kojih, zahvaljujući radionicama, više od 90% i danas ima stalno zaposlenje.


Edukacijski tim udruge UNUO će u sljedećih 6 mjeseci svojim gastro vozilom posjetiti svih 27 prijestolnica EU država i na natjecanju odabrati po dva najbolja kandidata iz svake države koji će na polufinalnom i finalnom natjecanju u rujnu u Zagrebu predstavljati svoje države. Prvo natjecanje je održano 11. veljače na Cipru, a nakon natjecanja u Ateni, Sofiji, Bukureštu, Budimpešti i Ljubljani UNUO tim nastavlja put prema Beču.

Nino Kaštrun, sudionik natjecanja u Ljubljani

Nino Kaštrun, sudionik natjecanja u Ljubljani

Foto: snimka zaslona / facebook

Projekt je dobio podršku i Papinskog vijeća za kulturu, svih veleposlanstava zemalja članica EU u Zagrebu, te brojnih poduzeća i pojedinaca iz Hrvatske i Europe kao i generalno pokroviteljstvo Styria Media Group, vodećeg medijskog koncerna u Austriji, Hrvatskoj i Sloveniji. Austrijsko natjecanje organizira UNUO u suradnji s Bečkom nadbiskupijom i Veleposlanstvom RH u Beču.


Prijaviti na natjecanje mogu se sve punoljetne osobe kao i maloljetne uz pratnju jedne odrasle osobe, s bilo kojom vrstom invaliditeta u kategorijama kuhanja i serviranja hrane, pravljenja koktela ili finog napitka. Sve namirnice se mogu pripremiti kod kuće i ponijeti sa sobom, dovršiti na licu mjesta, tj. u Cupid`s Spoon kombiju i predstaviti žiriju.


Moguća je i prijava samo na interaktivnu radionicu za koju nije potrebna nikakva priprema kod kuće i kandidati ne trebaju imati nikakvo predznanje. Rok za prijavu za natjecanje/radionicu u Beču traje do 25. ožujka 2023., a poveznice za prijavu mogu se naći na mrežnoj stranici Bečke nadbiskupije Dušobrižništva za osobe s invaliditetom kao i na stranici Udruge UNUO. Za sve daljnje informacije oko projekta i prijave možete kontaktirati udrugu putem elektroničke pošte na udrugaunuo@gmail.com.


Prvoplasirana dva kandidata iz svake zemlje imaju priliku 10-dnevnog besplatnog boravka u Zagrebu gdje im se nudi besplatna edukacija kroz polufinalno i finalno natjecanje u rujnu. Glavna nagrada je i kod ovog međunarodnog natjecanja putovanje u Rim i audijencija kod Svetog Oca.


(Izvor: Snježana Herek/mojahrvatska.vecernji.hr)

AMOROVA ŽLICA/CUPID'S SPOON

AMOROVA ŽLICA/CUPID'S SPOON

Foto: snimka zaslona / facebook

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!