Glas Hrvatske

08:00 / 30.03.2023.

Autor: Snježana Herek

Ovacije Bečana dubrovačkom Linđu

FA Linđo u Beču

FA Linđo u Beču

Foto: Snježana Herek / osobna arhiva

Ovacije, dugotrajni, frenetičan pljesak i povici “bravo” te oduševljenje zahtjevne publike u ponedjeljak navečer u kultnom kazalištu “Akzent” u Beču, najbolja su potvrda bravuroznog koncerta dubrovačkog Folklornog ansambla “Linđo”, jednog od najuglednijih hrvatskih amaterskih folklornih ansambala pod umjetničkim vodstvom hrvatskog etnologa, polonista i etnokoreografa Andrije Ivančana.


Uzvanici na bečkom nastupu FA Linđo

Uzvanici na bečkom nastupu FA Linđo

Foto: Snježana Herek / osobna arhiva

Bila je to folklorna poslastica svjetskog dometa ne samo za bečke i ostale Hrvate nego i za brojne Austrijance u dvorani koji su ostali zadivljeni ne samo virtuoznim plesno-glazbenim umijećem Linđovaca nego i veličanstvenim koreografijama i hrvatskim narodnim nošnjama.


Fantastično promovirani spletovi narodnih plesova i pjesama iz Dubrovnika, Dalmacije te ostalih dijelova Hrvatske u vrhunskoj izvedbi višestruko nagrađivanih Linđovaca i fascinantna izvedba klapske glazbe te virtuozna koreografska rješenja u stilu totalnog folklora koje znalački potpisuje Ivančan te maestralna i jedinstvena plesna i vokalno glazbena izvedba, ostavili su očaranu bečku publiku bez daha. Zapravo, za ono što se je moglo vidjeti i čuti u bečkom kazalištu Akzent, teško je pronaći prave riječi divljenja. U cjelini, bio je to čarobno lijep koncert za pamćenje, upriličen u sklopu manifestacije “Plesnim korakom po Europi: Dubrovnik susreće Beč. Naravno, i sjajna promocija ne samo hrvatske kulturne baštine nego i bogate turističke ponude Dubrovnika i cjelokupne Hrvatske u Austriji.


Nakon koncerta oko umjetničkog voditelja FA Linđo Andrije Ivančana okupilo se je mnoštvo ljudi. Hrvata koji ga poznaju, ali i Austrijanaca koji su mu također htjeli čestitati na njegovom vrhunskom koreografskom umijeću. Već na licu bilo je vidljivo da je presretan i da je bečki koncert Linđovaca bio “pun pogodak”.


- Toliko sam bio ganut reakcijama probrane bečke publike da nisam izdržao nego sam čak i nekoliko puta zaplakao. Ansambl Linđo večeras je bio na vrhunskoj razini i apsolutno je zaslužio ovacije bečke publike. Ovo je bila ne samo sjajna promocija Dubrovnika nego i cijele Hrvatske. prije nekoliko dana također smo imali sjajan koncert i u Velikom Borištofu u Gradišću kod naših dragih gradišćanskih Hrvata. Što da kažem, presretan sam da su i Austrijanci prepoznali moj koncept totalnog folklora, moj rukopis koji sam počeo kao voditelj FA dr. Ivana Ivančana i nastavio ga u FA Lado kao umjetnički voditelj te sada i u dubrovačkom Linđu. Sretan sam s mojim Linđovcima. Ovaj ću bečki koncert još dugo, dugo pamtiti - rekao je Ivančan nakon koncerta.


Veliko zadovoljstvo predstavljanjem Linđa i turističke ponude Grada Dubrovnika u Beču izrazio je i ravnatelj ovog popularnog i uglednog Ansambla Vlaho Kljunak koji je, kao što se je moglo dobro uočiti na koncertu Linđovaca, svojom mirnoćom (iako vjerojatno i u njemu sve kuha) bio sjajna protuteža i važna potpora super emotivcu Ivančanu. U svakom slučaju jedan vrhunski “dvojac” koji će sigurno Linđovce, folklorom visokog dometa, glazbenim materijalom i nezaboravnim plesnim izvedbama u izvornim narodnim nošnjama neprocjenjive vrijednosti, usidriti u svjetski folklorni vrh.


Inače ravnatelj Linđa Kljunak je znalački iskoristio i promociju Turističke zajednice Grada Dubrovnika da uz hrvatske i brojne austrijske novinare na konferenciji za medije uoči početka koncerta upozna s ugledom koji u Dubrovniku, Hrvatskoj i svijetu uživa ansambl Linđo, osnovan 1965. godine u Dubrovniku.


- Posljednjih godinu dana, otkako je s nama gospodin Ivančan Ansambl smo digli na još jednu višu razinu. Cijela ta logistika i potpora od Grada Dubrovnika pomogla nam je da se potvrdimo na toj visokoj razini - rekao je Kljunak.


Novinarsku konferenciju na kojoj su se Dubrovčani predstavili Bečanima otvorio je direktor podružnice Hrvatske turističke zajednice u Austriji Branimir Tončinić. Tončinić nam je rekao kako “turističko-kulturna večer inicirana od Turističke zajednice Grada Dubrovnika i Folklornog ansambla Linđo ima za cilj austrijsku publiku pute medija upoznati s turističkom ponudom Dubrovnika koja omogućava Austrijancima da s tri zrakoplovne kompanije stignu i do ovog grada kojeg zovu - biser Jadrana”. Istaknuo je kako je bečka promocija Dubrovnika “dodatni poticaj za privlačenje Austrijanaca ja jug Hrvatske, budući da sada Pelješki most omogućuje da taj dio naše zemlje, bez obzira na udaljenost od Austrije, bude auto-destinacija”. Prema njegovim riječima Hrvatska je ove godine najomiljenija destinacija Austrijanaca, koji putuju osobnim automobilom, autobusom ili vlakom.


Sandra Milovčević, voditeljica Odjela za komunikacijske taktike Turističke zajednice Grada Dubrovnika sjajno i primamljivo je predstavila cjelogodišnju turističku ponudu Dubrovnika, iz koje je Austrijancima postalo jasno zašto se ovaj grad naziva i “biser Jadrana”. Istaknula je kako je dubrovački Stari grad zaštićena svjetska kulturna baština i pod zaštitom UNESCO-a. Pozvala je Austrijance da dođu u Dubrovnik preko Pelješkog mosta koji od prošle godine povezuje Dubrovnik i jug Dalmacije s ostatkom Hrvatske. Napomenula je kako oni koji žele putovati zrakoplovom na raspolaganju na liniji Beč-Dubrovnik imaju letove tri zrakoplovne kompanije: Austrian Airlines, Ryanair i Wizz Air. Govoreći o smještaju Milovčević je rekla kako Dubrovnik ima 50 hotela, od toga njih 15 s pet zvjezdica. 


Sve nazočne na konferenciji za medije, a kasnije i publiku u dvorani na koncertu Linđa uvodno je pozdravio opunomoćeni ministar u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču Silvio Kus.


- Austrija je uvijek podupirala Hrvatsku, prvo na njenom europskom putu u članstvo u EU, a potom i na nedavnom ulasku u eurozonu i Schengen. Hrvatsko-austrijski bilateralni odnosi su iznimno dobri, što ima odraza i na turizam. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo preko 1,5 milijuna austrijskih turista, a Austrija je za turističku Hrvatsku treće najvažnije emitivno tržište. Zato je cjelovečernji koncert Linđa, ali i nastup folklornog ansambla gradišćanskih Hrvata Kola Slavuj važna promocija Dubrovnika i turističke Hrvatske u Austriji - istaknuo je Kus.


Kada smo kod FA Kolo Slavuj na čijem je čelu dugogodišnja predsjednica Gabriela Novak Karall, svakako treba istaknuti da su gradišćanski Hrvati, koji su nastupili u uvodnom dijelu koncerta, svojim jedinstvenim plesnim koreografijama, također visokog tehničkog dometa, oduševili publiku. Možda se i tu rodi neka uža folklorna veza na relaciji Dubrovnik-Beč.


I na kraju, uz ostale već spomenute, također treba spomenuti i ljude “marljive radilice” koji su uporno pregovarali i dogovarali da se koncert Linđovaca, uz Gradišće, održi i u Beču. Prije svega Katarinu Dorkin Križ iz Veleposlanstva RH u Beču koja je zajedno s Hrvatskim centrom i glavnom tajnicom Gabrielom Novak Karall odradila lavovski dio posla da dođe do susreta Dubrovnika i Beča i promocije Hrvatske i njezine plesne i ostale kulturne baštine Bečanima. Nadamo se da će za to gradišćanske Hrvate nagraditi i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

Galerija
Sandra Milovčević/Vlaho Kljunak, Foto: Snježana Herek/osobna arhiva
Silvio Kus/Branimir Tončinić, Foto: Snježana Herek/osobna arhiva

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!