Glas Hrvatske

14:57 / 27.04.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Otvorenje izložbe "Lica Bačke"

Najava izložbe

Najava izložbe

Foto: Matis.hr / snimka zaslona

Izložba fotografija Lica Bačke subotičkog fotografa Augustina Jurige bit će otvorena u holu Narodne biblioteke Vuk Karadžić u Baču u četvrtak, 28. travnja 2022. godine u 18 sati.

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata ovu je izložbu umjetničkih fotografija do sada predstavio publici u više mjesta u Bačkoj te susjednoj Mađarskoj, a sada će četrdesetak fotografija portreta, nastalih u proteklih par desetljeća diljem Bačke, biti predstavljeno i u Baču.


Augustin Juriga rođen je 1947. godine u Subotici. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Radeći kao fotograf u Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica (1980.-96.), stekao je ugled i ostvario trajnu prepoznatljivost svojih djela jedinstvenim snimkama vojvođanske arhitekture, objekata i predmeta etnografske građe, napose vezane uz Dužijancu. Omiljeni su mu motivi i subotičko kazalište, groblja, Gradska kuća, događaji oko Međunarodnog festivala kazališta za djecu, urbana Amerika, Pakistan te ljudi i njihova lica.


Objavljene su mu knjige: fotomonografija Salaši u mom oku (1997.), za koju dobiva posebno priznanje Dr. Ferenc Bodrogvári, monografija Ris (2003.) i katalog mađarskih narodnih običaja Zaostavština predaka (2000.). Fotografije su mu prateći umjetnički element monografija o Subotici Boška Krstića i Arhitektura secesije u Vojvodini Bele Durancija. Na temu grada realizirao je više kalendara, za neke od njih je nagrađen. Gradsko priznanje Pro urbe dobiva 2005. godine. Fotografije su izlagane na kolektivnim i samostalnim izložbama. (ZKVH)

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!