Glas Hrvatske

07:27 / 08.09.2019.

Autor: Tomislav Šikić

Otvoreni Hrvatski vrtić i Osnovna škola u Sambotelu

(Foto: hrvatiizvanrh.gov.hr)

(Foto: hrvatiizvanrh.gov.hr)

Foto: - / -

U utorak, 3. rujna svečano je otvorena obnovljena školska zgrada u koju je smješten novoosnovani Hrvatski vrtić i Osnovna škola Mate Meršića Miloradića u Sambotelu, čime su i Hrvati iz zapadnoga dijela Mađarske dobili obrazovnu ustanovu sličnu onima kakve već postoje u Budimpešti, Pečuhu i Santovu.

Svečano otvorenje nove ustanove čiji je osnivač Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj kulturno-umjetničkim programom uljepšala su vrtićka djeca i učenici nižih razreda koji nastavu pohađaju na hrvatskome jeziku.

(Foto: hrvatiizvanrh.gov.hr)

(Foto: hrvatiizvanrh.gov.hr)

Foto: - / -

Otvorenju je nazočio veliki broj gostiju i uzvanika, među kojima su bili Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova mr. sc. Zdravka Bušić, državni tajnik u Uredu premijera Mađarske za odnose s vjerskim zajednicama i manjinama Miklós Soltész, potpredsjednik Parlamenta Mađarske Csaba Hende, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić, gradonačelnik Grada Sambotela dr. sc. Tivadar Puskás, zastupnik u Parlamentu Mađarske Jozo Solga, predsjednik Hrvatske državne samouprave Ivan Gugan i drugi.

U svome izlaganju državni tajnik Milas je rekao kako je za opstojnost i razvoj manjinskih zajednica ključan odnos većinskoga naroda prema manjinskome: - On je, kako u Hrvatskoj, tako i u Mađarskoj, u najvećoj mjeri skladan i pozitivan – obje nacionalne manjine ostvaruju visoku razinu manjinskih prava, vrlo su angažirane u kulturnom, kao i u društveno-političkom području i odlično uklopljene u društvo u kojemu žive, a istovremeno uspijevaju zadržati i razvijati svoj specifičan manjinski identitet.

Milas je istaknuo iznimnu važnost kvalitetnog i dostupnog obrazovanja za djecu i mlade, pri čemu danas, kao i prije pet stoljeća, koliko Hrvati već žive u ovome dijelu Mađarske, učenje i poučavanje hrvatskoga jezika ima ključno mjesto u očuvanju i razvijanju hrvatskoga identiteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!