Glas Hrvatske

18:32 / 04.07.2022.

Autor: Slavica Štefić

Otvoreni Don Brankovi Dani muzike

Svečano otvorenje

Svečano otvorenje

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Svečanim koncertom Simfonijskog orkestra Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije, pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka, počeo je dvadeset prvi KotorArt Don Brankovih dana muzike. Nakon dva prethodna izdanja u specifičnim okolnostima zbog  pandemije bio jedna od rijetkih oaza umjetnosti i izvođenja u državi ali i izvan nje – Festival ove godine, u punom sjaju, prikazuje programsku koncepciju s brižljivo odabranim vrhunskim interpretatorima u Kotoru i drugim drevnim bokeljskim prostorima.

Festival je tradicionalno otvoren zvonima katedrale sv. Tripuna, nakon čega je uslijedila premijera dokumentarnog filma u produkciji Radio-televizije Crne Gore.

Nakon toga, Simfonijski orkestar Narodnog pozorišta opere i baleta Albanije, pod ravnanjem dirigenta Mladena Tarbuka izveo je djela europskih skladatelja.  KotorArt je upoznao publiku s davno napisanim operama, francusko-belgijskog skladatelja Armana Limnandera de Nivengovea i češkog skladatelja Karela Bendla. Obojica autora su u slično vrijeme stvarali, a u razmaku od tri desetljeća napisali operu istoga naziva – Crnogorci, promišljajući na umjetnički i poetični način, u duhu romantizma, događaje i osobe iz crnogorske povijesti.


Kotorska publika je imala priliku da se premijerno upozna s glazbom ovih autora. Glazbeni program svečanog otvaranja KotorArt Don Brankovih dana muzike upotpunile su i arije iz  opere Carmen Georgesa Bizeta  i opere Rusalka Antonína Dvořáka, kao i simonijska pjesma Vltava Bedřicha Smetane


Don Branko Sbutega (1952.−2006.) bio je župnik crkve Svetog Eustahija u Dobroti. Rođen je 8. travnja 1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i muzičku školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15. srpnja 1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela.


Nakon potresa 1979., radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi, Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske Biskupije.


Kao erudit, poliglot i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative, među kojima su: Grupa književnika 99, osnovao je muzički festival KotorArt i dao da se napravi najveći mozaik na Balkanu, u crkvi Svetog Eustahija u Dobroti.


U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promicanju suživota tijekom godina jugoslovenske krize i toleranciji, uključujući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske nezavisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt 27. travnja 2006. godine kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!