Glas Hrvatske

14:48 / 27.07.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Otvorena izložba "S Božjom pomoći"

S Božjom pomoći - dio eksponata

S Božjom pomoći - dio eksponata

Foto: Katoličko društvo "Ivan Antunović" / ustupljena fotografija

Izložba "S Božjom pomoći“ koja se tradicionalno priređuje u okviru proslave Dužijance u Subotici, otvorena je u ponedjeljak 25. srpnja 2022. godine. 

Program otvorenja započeo je u Pastoralnom centru "Augustinianum“ u Subotici gdje su nazočni imali prigodu poslušati stručno izlaganje i pogledati video prezentaciju Jozefine Skenderović. Tema ovogodišnje izložbe je "Krune subotičke Dužijance“. Krune od slame, naime, popratni su, sastavni i neizostavni dio svake Dužijance. Najstarija sačuvana kruna datira iz 1925. godine i čuva se u Etnografskom muzeju u Zagrebu, a djelo je Đule Prćić iz Male Bosne. Najveću, pak, zbirku kruna posjeduje Dijecezanski muzej Subotičke biskupije, koji je za ovu prigodu otvorio svoja vrata svim zainteresiranim posjetiteljima. Krune su u muzeju posložile i popratnim tekstovima i potpisima za ovu izložbu obogatile Jozefina Skenderović, Marija Rukavina, Katarina Skenderović i Ivana Piuković. Organizatori izložbe "S Božjom pomoći“ su UBH "Dužijanca“ i KD „"van Antunović“, a pokrovitelji Grad Subotica i Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.


Izložba se može pogledati do 5. kolovoza, radnim danima, od 10 do 12 sati na adresi Trg svete Terezije 3 u Subotici (ulaz od strane katedrale).


(Josip Štefković)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!