Glas Hrvatske

09:25 / 22.07.2022.

Autor: Branimir Njikoš

Otvoren hrvatski paviljon na 23. Milanskom trijenalu

Hrvatski paviljon na 23. Milanskom trijenalu

Hrvatski paviljon na 23. Milanskom trijenalu

Foto: snimka zaslona (kolaž) / uha.hr

Prošloga vikenda u Milanu je svečano otvoreno 23. izdanje Milanskog trijenala, međunarodne izložbe umjetnosti, arhitekture i dizajna, koja se ove godine odvija pod krovnom temom "Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries". Hrvatska se predstavlja paviljonom "Mirror / Mirror". 

Izložbe koje se sljedećih pet mjeseci odvijaju na lokaciji Trijenala okupljaju više od 400 umjetnika i arhitekata iz 23 svjetske zemlje.

Paviljon "Mirror / Mirror"

Paviljon "Mirror / Mirror"

Foto: snimka zaslona / uha.hr

Hrvatska se na Milanskom Trijenalu predstavlja paviljonom "Mirror / Mirror" – prostornoj instalaciji koncipiranoj kao izlagački objekt za predstavljanje 7 projekata mladih hrvatskih arhitektica i arhitekata nagrađenih na 56. zagrebačkom salonu arhitekture i urbanizma.


Prolazna instalacija duž jedne je plohe ispunjena video zidom LCD ekrana na kojem se kontinuirano prikazuje vizualni materijal 7 odabranih projekata, a preostale plohe instalacije čine reflektirajuće metalne površine koje stvaraju efekt ogledala te multipliciraju vizualni materijal.


Na taj način posjetitelj je uronjen u medijsku šumu vizuala selektiranih arhitektonskih i urbanističkih projekata, njihovih odraza i refleksija, predimenzioniranih prizora izuzetno visoke rezolucije. Prostorno mala instalacija tako postaje gotovo nepregledan ambijent refleksije i repeticije arhitektonsko-urbanističkih prizora, njezina reducirana veličina kompenzirana je intenzitetom multipliciranog sadržaja i prenaglašenog mjerila.

Paviljon "Mirror / Mirror"

Paviljon "Mirror / Mirror"

Foto: snimka zaslona / uha.hr

Kustosi hrvatskog nastupa na 23. Milanskom Trijenalu su arhitekti Lea Pelivan i Toma Plejić, ujedno i selektori 56. zagrebačkog salona arhitekture i urbanima. Nastup u Milanu zamislili su kao sublimaciju i prostornu redukciju izvorne izložbe Salona, optimiziranu za postavljanje u novom kontekstu.


Nagrađivanjem isključivo mladih autorica i autora na Salonu te ponovnim odabirom izlaganja njihovih projekata na ovoj značajnoj međunarodnoj izložbi, kustoski tim u fokus javnosti stavlja upravo nadolazeće glasove, nove generacije arhitekata i njihovih promišljanja, stavova i izazova. U "Mirror/Mirror" paviljonu predstavljeni su Irena Bakić, Tajana Levojević, Rudolf Martinović, Studio JELO (Marta Lozo i Josip Jerković), Kristina Škrokov, Mirna Udovčić te Zrinka Visković. 


Arhitektonski postav instalacije "Mirror / Mirror" u prostorima Palazzo dell’Arte potpisuju Antun Sevšek i Damir Gamulin, autor višeminutne video izložbe je Ivan Slipčević, a prate jezvučni efekti autora Jakše Kalajžića.


(Izvor: uha.hr)

Paviljon "Mirror / Mirror" (kolaž)

Paviljon "Mirror / Mirror" (kolaž)

Foto: snimka zaslona / uha.hr

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!