Glas Hrvatske

16:26 / 30.03.2022.

Autor: David Rey

Otvoren 6. Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

6. Susret hrvatske dijaspore

6. Susret hrvatske dijaspore

Foto: fra Ivica Vrbić / ustupljena fotografija

"Sve je bolja suradnja Republike Hrvatske i hrvatske dijaspore u Južnoj Americi, pa je došlo vrijeme i za ubrzano jačanje gospodarskih veza", rečeno je tijekom svečane akademije i kulturnog programa na otvorenju 6. Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike, koji je sinoć počeo u paragvajskom glavnom gradu Asuncionu. 

Susret je organizirala Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora u suradnji s Klubom Hrvata iz Paragvaja, uz potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, a sudjeluje oko 150 predstavnika hrvatskih zajednica iz Argentine, Čilea, Bolivije, Brazila, Urugvaja i Paragvaja. Radni dio skupa danas je počeo predstavljanjem kulturnih udruga južnoameričkih Hrvata, a tijekom trodnevnog skupa najavljeni su i razgovori o gospodarskoj suradnji.

Šesti Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Šesti Susret hrvatske dijaspore Južne Amerike

Foto: privatna arhiva / Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora

Na svečanom otvorenju sudionicima šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike dobrodošlicu je poželio arhitekt Gustavo Glavinić, predsjednik Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore.


Napomenuo je da je događaj bio zakazan za 2020. godinu te da je bio odgođen za 2021., ali da se mogao održati tek ove godine. Zahvalio je nazočnim hrvatskim dužnosnicima, kao i sudionicima. Podsjetio je da je Paragvajsko-hrvatska gospodarska komora institucija s poviješću, te pionir u Paragvaju.


Naveo je kako realizacija i organizacija ovog događaja nije bila laka, ali je to bilo moguće zahvaljujući potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini. Nada se da će ovaj događaj omogućiti trgovinske odnose hrvatskih i paragvajskih tvrtki. Potom je pozvao sve da uživaju u događaju.


Glavinić je u svom govoru dotaknuo i pitanja "što znači biti Hrvat". Istaknuo je ratnički karakter Hrvata u prevladavanju nedaća i prepreka, te unutarnju snagu koju nosimo u krvi, u svom DNK-u. Zaključio je porukom da ne trebamo odustati i da moramo ispuniti svoje snove. Među njima je najvažniji povratak u Hrvatsku, koja je zajednički nazivnik za one koji Hrvatsku nose u srcu.

Počasni konzul RH u Boliviji Robert Jakubek i fra Ivica Vrbić

Počasni konzul RH u Boliviji Robert Jakubek i fra Ivica Vrbić

Foto: privatni album / fra Ivica Vrbić

Sudionike je pozdravio i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


- Kao čelnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, vašeg ureda u domovini, ponosan sam na našu globalnu hrvatsku obitelj. Ponosan sam na sve ono što radite. Sve digitalne popise kojima ste posvetili vrijeme i energiju. Sve što ste učinili u vrijeme kada je tehnologija zamijenila naš sustavni život. Sve su to znakovi da možemo, da znamo, da hoćemo. Ali da kad opet budemo u živo, kako smo se danas sastali, da ćemo biti snažniji, brojniji i vrjedniji.    


Zajedno gradimo ovu našu hrvatsku priču, koja je po mnogočemu i svjetska priča. Upravo u tom kontekstu napravljen je veliki iskorak, Hrvati koji žive izvan Republike Hrvatske, puno su bliže njoj nego što su bili prije. Ne samo po mogućnosti koja nam pruža tehnologija, već prije svega po činjenici da hrvatska država vidi u našem iseljeništvu istinskog partnera s kojim može graditi svoju zajedničku hrvatsku budućnost.


Za kraj, želio bih istaknuti da Republika Hrvatska doista sve vas ima u srcu i ponosna je na ono što svojim radom, zalaganjem, neumornim, predanim, ustrajnim promicanjem hrvatskog nacionalnog identiteta, čuvate svega onoga što smo stvarali svih ovih godina, zajedništvo i sve hrvatske vrijednosti.


Još jednom svima želim puno uspjeha u svemu što radite. Želim prije svega puno zdravlja vama i vašim obiteljima i da u zajedništvu stvaramo bolju hrvatsku sadašnjicu. Hvala lijepa - istaknuo je Milas.

Državni tajnik Zvonko Milas

Državni tajnik Zvonko Milas

Foto: fra Ivica Vrbić / ustupljena fotografija

Slijedio je bogat kulturno-umjetnički program na početku kojega je uzvanike pozdravila Liz Yakišić, dopredsjednica Kluba Hrvata iz Paragvaja.

Audio prilog s prvoga dana 6. Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike priredio je Anto Pranjkić:

6. Susret

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!