Glas Hrvatske

08:08 / 15.03.2022.

Autor: David Rey

Otvaranje hrvatskog konzulata u Antofagasti

Marco Buzolić

Marco Buzolić

Foto: ustupljene fotografije (kolaž) / -

Marco Buzolić imenovan je počasnim konzulom Republike Hrvatske za regije Antofasgasta, Atacama i Coquimbo. Svečanost je održana u Sportskom klubu Hrvatski Sokol, gdje se nalaze uredi konzulata Republike Hrvatske u Antofagasti. 

- Moje ime je Marco Buzolić. Imenovan sam počasnim konzulom Republike Hrvatske za sjever Čilea, točnije za Antofagastu, Atacamu i Coquimbo.


Imam čast biti treći počasni konzul Republike Hrvatske u Antofagasti. Osjećam predanost radu za Hrvate Čilea, ali i za našu matičnu domovinu Hrvatsku. To je osjećaj koji mi Hrvati u Čileu, a ima nas više od 500.000, nosimo u srcu. To je nešto što već dugo održavamo i što moramo nastaviti graditi.


Veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Čileu, gospođa Mira Martinec, istaknula je važnost hrvatske zajednice i suradnje koja je ostavila pozitivan trag u razvoju Čilea.


Ovo imenovanje i ponovno otvaranje konzulata u Antofagasti važna je prekretnica za daljnje osnaživanje i utjecaj na hrvatsku zajednicu - naglašava hrvatski konzul u Antofagasti.

Konzul Marco Buzolić i veleposlanica Mira Martinec

Konzul Marco Buzolić i veleposlanica Mira Martinec

Foto: ustupljena fotografija / -

Svečanost je uljepšana prigodnim nastupom Klape Trisulara.


- Pjevanje i ples su discipline koje pokreću Hrvate i one su točke sjedinjenja.


Ove godine obilježava se 30. godišnjica međunarodnih odnosa Čilea i Hrvatske. Mi Čileanci ponosni smo što smo prva država u Latinskoj Americi i jedna od prvih u svijetu koja je 1992. godine priznala Republiku Hrvatsku kao neovisnu državu.


U Čileu živi više od pola milijuna potomaka Hrvata, uglavnom iz Dalmacije. Jedan od izazova koji imamo je popisati Hrvate koji žive u regijama Antofagasta, Atacama i Coquimbo. Moramo se poznavati i znati tko smo.


U Čileu smo važan dio ove uspješne i ponosne nacije, koja je prije više od 120 godina velikodušno primila tisuće Hrvata - ističe Čileanac hrvatskog podrijetla.

Marco Buzolić predstavnik je Hrvata Čilea u Savjetu Vlade Republike Hrvatske.


- Također sam jako sretan što sam po treći put imenovan članom Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. To znači veliki posao koji moramo obaviti kao tim.


Danas u Latinskoj Americi blisko surađujemo s drugim zemljama u kojima živi značajan broj Hrvata. Kao što su Argentina, Peru, Bolivija, Ekvador, Paragvaj, Brazil.


Imamo dobar tim i dobar cilj. Stoga očekujemo da ćemo proći jako dobro. Šaljem vam bratski zagrljaj. Hrvatska smo svi - zaključuje Marco Buzolić, počasni konzul Hrvatske u Antofagasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!