Glas Hrvatske

11:30 / 04.12.2021.

Autor: Andrija Pavleković

Otkrivena spomen ploča Lajošu Škrapiću u Budimpešti

Spomen ploča Lajošu Škrapiću u Budimpešti

Spomen ploča Lajošu Škrapiću u Budimpešti

Foto: Andrija Pavleković / GLAS HRVATSKE

Lajoš Škrapić bio je fizičar i pjesnik rođen u Petrovom Selu u Mađarskoj 20. rujna 1938. godine. Umro je 1.veljace 2016. godine. 27. studenoga na njegovoj kući u budimpeštanskoj ulici Tusnádi pod brojem 4 postavljena je dvojezična spomen ploča.

U svečanom okviru otkrili su je njegovi nasljednici na čelu s predsjednikom Hrvatske narodne samouprave XII.okuga i predsjednika Hrvatske samouprave Budimpešte Stipanom Đurićem. S njime smo razgovarali o javnoj tribini u sklopu koje su uručeni pokloni najzaslužnijima za ovogodišnji rad. Među njima su bili Anica Petres Nemeth,dopredsjednica Hrvatske samouprave Budimpešte,ravnateljica HOŠIG-a Ana Gojtan,voditeljica Izvorne plesne skupine,predsjednica budimpeštanskog ogranka SHM Eva Išpanović. Sugovornici su nam i Jure i Nikola Kohuth iz Petrova Sela, a s nama je putem arhivske snimke i Lajoš Škrapić.​

Otkrivanje spomen ploče u Budimpešti

Otkrivanje spomen ploče u Budimpešti

Foto: Andrija Pavleković / GLAS HRVATSKE

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!