Glas Hrvatske

13:28 / 12.05.2022.

Autor:

Osiguran novac za dovršetak obnove rodne kuće bana Jelačića

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu

Rodna kuća bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu

Foto: ustupljena fotografija / hnv.org.rs

Autonomna pokrajina Vojvodina izdvojit će nešto više od 160.000 eura za dovršetak obnove rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, rekao je u četvrtak zamjenik pokrajinskog tajnika za kulturu i zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Goran Kaurić.

Veliki je to iskorak pokrajinske vlade jer je osiguran novac za završetak građevinskih radova na obnovi Spomen-doma koji će biti sjedište više hrvatskih institucija i organizacija i mjesto susreta i programskih aktivnosti hrvatske zajednice u Vojvodini, naveo je Goran Kaurić.


Dodao je kako je to rezultat konstruktivnog djelovanja predstavnika hrvatske manjine u vojvođanskoj vladi.

Važno je u tome kontekstu istaknuti da je pokrajinska vlada prije dva mjeseca izdvojila znatna sredstva za obnovu crkve sv. Jurja u Petrovaradinu. Ona je najstarija mjesna i novosadska crkva i u njoj je kršten ban Jelačić, izjavio je Kaurić.


Odluku o financiranju obnove vrijednog povijesnog objekta pozdravila je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (DSHV) Jasna Vojnić.

Spomen-dom bana Josipa Jelačića kao i njegov lik i djelo predstavlja mjesto okupljanja dvaju naroda, njihova povezivanja oko zajedničkih vrijednosti. Stoga nam je drago da tijela naše domicilne države prepoznaju i podupiru naša nastojanja u obnovi spomenika kulture važnog ne samo hrvatskoj već široj društvenoj zajednici, priopćila je.


Iz njezina ureda su podsjetili da je srbijanska vlada financirala otkup dijela kuće u iznosu od 600.000 eura te je ona nakon 75 godina vraćena u posjed hrvatskoj zajednici.

Nakon toga za obnovu njezinog eksterijera i interijera osigurala je dodatnih 100 000 eura, a rekonstrukciju objekta podržali su također Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Virovitičko-podravska županija.


Rodna kuća bana Jelačića nalazi se u središtu Petrovaradina, pokraj Novoga Sada.

Na povijesno značenje objekta, izgrađenog 1745., upućuje spomen-ploča obnovljena u listopadu 2001. u povodu obilježavanja dvjestote obljetnice rođenja najslavnijeg hrvatskog bana.

Povijesno zdanje hrvatskoj je zajednici na upravljanje predano u listopadu 2020. na svečanosti kojoj su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


Petrovaradin je drevni, vojni grad koji je bio važna austrougarska točka otpora prodorima turske vojske u 17. stoljeću, kada se ondje naseljavaju Hrvati.

Početkom 19. stoljeća Hrvati su činili više od devedeset posto ukupnog stanovništva, no danas ih desetak posto. 

Osiguran novac za obnovu kuće bana Jelačića. Autor tonskog zapisa Josip Stantić

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!