Glas Hrvatske

09:02 / 07.10.2018.

Autor: Tomislav Šikić

Opći izbori u BiH

(Foto: screenshot/HRT)

(Foto: screenshot/HRT)

Foto: - / HRT

U Bosni i Hercegovini u 7 sati otvorena su biračka mjesta na kojima više od 3 milijuna 300 tisuća građana bira vlast za iduće četiri godine. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) najavili su da će prve preliminarne rezultate za Predsjedništvo BiH objaviti oko ponoći.

Bira se novi sastav tročlanog Predsjedništva BiH, zastupnici u Zastupničkom domu parlamenta BiH te zastupnici u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske. Biraju se i novi predsjednik i dva dopredsjednika tog entiteta te zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH. Za 518 pozicija na različitim razinama vlasti natječe se gotovo sedam i pol tisuća kandidata iz 58 političkih stranaka i 36 koalicija te 34 neovisna kandidata.

Glasovanje i brojenje listića nadzirat će 6500 promatrača iz nevladinih organizacija i institucija, uključujući njih 1500 iz inozemstva. Sve političke stranke koje sudjeluju na izborima također su delegirale svoje promatrače, njih čak 60 tisuća. Prvi put na ovim izborima bit će prozirne glasačke kutije, kako bi se spriječila krađa listića, što bi trebalo omogućiti transparentne izbore. 

Zbog postojećeg izbornog zakona u Federaciji, gdje svi upisani birači imaju pravo birati hrvatskog i bošnjačkog predstavnika u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, postoji realna mogućnost da dođe do nadglasavanja volje hrvatskog naroda. Zbog toga je glavni cilj predizborne kampanje među Hrvatima bio motivirati ih da izađu na izbore u što većem broju kako hrvatskoga člana Predsjedništva BiH ne bi izabrali brojniji bošnjački birači.

Biračka mjesta u BiH otvorena su do 19 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!