Glas Hrvatske

09:44 / 11.12.2021.

Autor: Glas Hrvatske

Online tečaj hrvatskog jezika uspješno položio 21 polaznik

HiT-1

HiT-1

Foto: Hrvatska matica iseljenika / ustupljena fotografija

Hrvatski internetski tečaj HiT-1, online tečaj hrvatskoga kao inoga jezika koji je započeo 13. rujna, uspješno je završio u nedjelju 5. prosinca kada je proveden završni ispit.

Ovaj jesenski semestar pohađao je 21 polaznik iz Argentine, Austrije, Belgije, Brazila, Čilea, Indonezije, Hrvatske, Sjeverne Irske, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Ukrajine, a među njima je četvero stipendista Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.


HIT-1 se održava dvaput godišnje (proljetni i jesenski semestar), a sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik: Marija Bošnjak, prof., dr. sc. Maša Musulin i dr. sc. Zrinka Kolaković.


Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obvezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga. Uz zanimljiv i raznovrsni sadržaj u e-sustavu namijenjen samostalnom radu polaznika, ovaj tečaj čini posebnim i jedinstvenim upravo nastava uživo. Do danas su održana 22 semestra, a ovaj je bio zanimljiv po tome što je ‘obiteljske’ prirode – tečaj su pohađali brat i sestra iz Kanade i dva brata iz SAD-a.


U novonastaloj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, kada je obrazovnim institucijama provođenje aktivnosti u njihovom izvornom obliku bitno onemogućeno, ovaj je oblik nastave pokazao svoje prednosti.


Podsjetimo, Hrvatska matica iseljenika u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Sveučilišnim računskim centrom Srce i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, 2008. godine pokrenula je inicijativu za izradu prvog internetskog tečaja hrvatskog kao inoga jezika u Hrvatskoj (HiT-1) koji je započeo s radom u ožujku 2011. Vrijednost HIT-a prepoznao je i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te od 2015. podupire tečaj u vidu semestralnih stipendija.


Organizatori najavljuju programe za 2022. godinu: proljetni tečaj održat će se od 7. ožujka do 29. svibnja 2022. (prijave do 25. veljače 2022.), a jesenski od 12. rujna do 4. prosinca 2022. (prijave do 2. rujna 2022.).


(Lada Kanajet Šimić/HMI)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!