Glas Hrvatske

09:26 / 12.02.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Okrugli stol o uvođenju eura u Hrvatskoj

Sudionici okrugloga stola održanog u Frankfurtu

Sudionici okrugloga stola održanog u Frankfurtu

Foto: Mario Šušak / ustupljena fotografija

Za manje od godinu dana u eurozonu će se priključiti Hrvatska, najmlađa članica EU. Zajedno s Hrvatskim svjetskim kongresom u Njemačkoj, Industrijskom i trgovinskom komorom Frankfurt na Majni i Europskom unijom Frankfurt, Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj (KWVD) pozvala je na okrugli stol u petak, 11. veljače 2022. povodom predstojećeg uvođenja eura u Hrvatskoj.


Tom prigodom Boris Vujčić, guverner HNB-a, održao je predavanje o aktualnim pitanjima od gospodarskog interesa oko uvođenja eura.


Na početku, Klaus-Stefan Ruoff, potpredsjednik IHK Frankfurt na Majni, pozdravio je sve prisutne goste i izričito zahvalio predstavnicima Hrvatskog gospodarskog saveza te i Hrvatskog svjetskog kongresa, Franji Akmadži i Mariju Šušku na organizaciji vrhunskog događaja.


Ulazak Hrvatske u euro dodatno će ojačati gospodarske odnose između naših dviju zemalja i ponuditi nove mogućnosti. Pogotovo ovdje u Frankfurtu i okolici, razmjena je već danas blizu. Brojne tvrtke održavaju vrlo uspješne poslovne odnose s kupcima i partnerima u Hrvatskoj, a snažna hrvatska poslovna zajednica ovdje u regiji daje vrlo važan doprinos našem gospodarstvu, rekao je Klaus-Stefan Ruoff u pozdravnom govoru.


Pozdravni govor održao je i novoimenovani državni tajnik za europske poslove u Hessenu Uwe Becker. U njemu je istaknuo snažnu zajednicu Hrvata, ne samo u pokrajini Hessen nego i u Njemačkoj.


Nakon pozdravnih govora guverner HNB-a, Boris Vujčić, započeo je predavanjem "Ulazak Hrvatske u eurozonu i aktualni izazovi monetarne politike".


U svom je izlaganju istaknuo da je, kako se približava vrijeme ulaska Hrvatske u eurozonu, pandemijska kriza stavila hrvatsko gospodarstvo i financijski sustav na kušnju.


Iako se gospodarska aktivnost znatno oporavila nakon pandemijske krize, i veliki suficit tekućeg i kapitalnog računa kako bi se smanjila vanjske neravnoteže, inflacija je porasla u skladu s kretanjima u europodručju.


- Bankarski sektor dobro je prebrodio krizu i ostaje dobro kapitaliziran i stabilan. Uvođenje eura ima za cilj dodatno poboljšanje otpornosti hrvatskog gospodarstva i olakšavanje brže konvergencije - rekao je Vujčić.


Nakon toga raspravljalo se među sudionicima iz politike, diplomacije i poslovanja o aktualnim pitanjima od gospodarskog interesa koja se odnose na uvođenje eura.


Boris Vujčić

Boris Vujčić

Foto: Mario Šušak / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!