Glas Hrvatske

11:15 / 21.08.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Ohrid Fest ponovno nagradio Miroslava Rusa

Miroslav Rus

Miroslav Rus

Foto: Snježana Popović / Hit Produkcija

Miroslav Rus ovogodišnji je dobitnik nagrade “Balkan Music Promotion Award”, za promociju glazbe koju tradicionalno godišnje dodjeljuje Ohrid Fest. 


Ovo nije Rusova prva nagrada u Ohridu, jer je svojedobno na istom festivalu njegova pjesma Igra bez granica proglašena pjesmom desetljeća. Međutim, ova nova nagrada za njega ima vrlo poseban značaj.


- Prije svega zahvaljujem se organizatoru na nagradi koja mi daje dodatnu snagu da ustrajem na nemirnom stvaralačkom putu, ali i budi mnoga sjećanja na zemlju iz koje dolazi zbog ljudi koji su ostavili duboki trag u mome životu – rekao je Miroslav Rus, istaknuvši da je za njega glazba jedini univerzalni svjetski jezik bez loše namjere.


- Jezik koga svi razumiju i osjećaju, koji se preko granica na kojima se čeka satima u dugim kolonama prelijeva kao da i ne postoje. Dar od Boga je voljeti i stvarati glazbu i ja sam mu zahvalan. Kroz glazbu se iščitava nada da svijet ipak može biti bolji. Ako sam na tome putu uspio pronaći bar jednu notu koja oplemenjuje, sve je imalo smisla - poručio je ovom prigodom.


Miroslav Rus dobitnik je brojnih priznanja među kojima su i nagrada Adalbert Marković Hrvatskog društva skladatelja 2015. godine za sustavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva, Porin za pjesmu godine 2008. za skladbu Igra bez granica u izvedbi Toše Proeskog. Tu su i Zlatne ptice, Večernjakove ruže, pobjede na festivalima (Hrvatski radijski festival), te Milenijska nagrada Brod Festa.


O Rusovom bogatom autorskom radu uz njegov ITD band, ipak najbolje govore pjesme i niz najjačih glazbenih imena sa kojima je surađivao, kao što su Tony Cetinski, Zdravko Čolić, Željko Bebek, Mišo Kovač, Nina Badrić, Crvena Jabuka, Kaliopi, Massimo, Jure Brkljača, Novi fosili, Tajči i naravno Toše Proeski s kojim ga posebno veže pjesma "Igra bez granica", moćna simbioza glazbe, teksta i glasa. Sve to čini Miroslava Rusa jednim od najplodnijih regionalnih autora, čije pjesme postaju evergreeni.


(hitrecords.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!