Glas Hrvatske

10:48 / 30.06.2021.

Autor: David Rey

Održan webinar o trgovinskim vezama Brazila i Hrvatske

Milan Puh

Milan Puh

Foto: osobna arhiva / ustupljena fotografija

Skupina za poslovanje Brazil-Hrvatska organizirala je webinar online pod naslovom "Digitalni nomadi u Hrvatskoj".

Milan Puh, docent na Sveučilištu u Sao Paulu i profesor hrvatskog jezika u domovima Croatia Sacra Paulistana i Društvo prijatelja Dalmacije, opisuje program Digitalnih nomada.


- Prema najnovijim istraživanjima, procjenjuje se da hrvatska zajednica u Brazilu broji oko 80 tisuća Hrvata i potomaka različitih generacija, a mnogi njezini članovi značajno su pridonijeli razvoju zajednice. Imajući u vidu raznolikost zanimanja, rada i doprinosa njenih članova te spremnost da udruže svoje osobne napore, ljubav prema domovini i prilike koje Hrvatska kao članica Europske unije nudi, grupa entuzijasta hrvatskog podrijetla je prepoznala da postoji potreba i mogućnost za većim trgovinskim povezivanjem između dviju zemlja.


Inicijativa je inspirirana onom 2000-tih godina kada je također došlo do intenzivnijeg umrežavanja članova što je imalo kao rezultat razvoj određenog broja aktivnosti tada zvane Trgovinske komore Brazil-Hrvatska (Câmara de Comércio Brasil-Croácia) koja ipak nije preživjela zub vremena - ističe prof. Puh.


Početkom 2020. godine osnovana je skupina za razvoj trgovinske razmjene između Brazila i Hrvatske: - Radnu skupinu su stvorili Paula Pexider Srića Winge - PR stručnjakinja, Tereza Ana Buneta - ekonomist, Milan Puh - sveučilišni profesor, Douglas Borovina Euzebio - poduzetnik, Celso Farčić - poduzetnik, Tomislav Correia-Deur - profesor i predsjednik Croatie Sacre Paulistane, Sonia Köhler Garcia - PR stručnjakinja, Tatiana Dalben Munhoz Šutak - poslovni upravitelj, Josip Šutak - ekonomist, Claudinei Cetinić - inženjer, Katia Gavranich Camargo - kulturni menadžer - predsjednica Društva prijatelja Dalmacije, Marcelo Rocha i Silva Zorovich - sveučilišni profesor.


Skupina ima kao cilj traženje i poticanje zainteresiranih poslovnih subjekata za razvoj trgovinske razmjene između Brazila i Hrvatske u različitim modalitetima poput uvoza/izvoza, popraćenih institucionalnom podrškom, jačajući time veze između dviju zemalja i potičući okruženje koje bi trebalo olakšavati bilateralne kontakte među tvrtkama i društvima.


Smatra se da je nužno omogućiti bolje razumijevanje trgovinskih odnosa, poduzetničkog tržišta kroz planiranje konkretnih projekta, predavanja, stalno istraživanje poslovnih prilika, suradnju s akademskim institucijama, promicanje susreta s poduzetnicima i studentima, predlaganje strateških ideja te u konačnici, naravno, pospješujući poslovne odnose između tržišta dvaju država - ističe Puh.


U listopadu i studenom 2020. organiziran je webinar: - Kao jednu od glavnih aktivnosti dosadašnjeg djelovanja, može se navesti organizacija webinara “Hrvatska: kolijevka istaknutih inovatora i umova budućnosti”. 


Sâm događaj se odvijao u virtualnom obliku u pet susreta, završivši s panel raspravom na kojoj je sudjelovao veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu, Ranko Vilović. Time su ovaj webinar i Skupina dobili važnu podršku i hrvatskog veleposlanstva u Braziliji uz, dakako, suradnju s Visokom školom za marketing i propagandu (ESPM), čiji su profesori i studenti pomogli u organizaciji i održavanju svih pet panela.


U njima su se predstavile sljedeće teme: “Povijest Hrvatske i hrvatski izumi koji su utjecali na svijet”, “Inovacije u industriji i tehnologiji s primjerom tvrtke InfoBip”, “Prirodni resursi, kulturna baština i potencijal raznolikosti turizma”, “Croatian Business Entertainment - izvrsnost u animaciji” te “Ekonomski pregled, trgovinski odnosi i investicije”.


Neki od važnih pozvanih izlagača su bili: Pave Župan Rusković - bivša ministrica turizma, Ruža Marić - ravnateljica Gradskog Muzeja Vukovara, Krešimir Zubčić - novinar i scenarist. Ovim događajem uspjelo se privući veći broj zainteresirane publike koja je mogla upoznati poslovne i kulturne značajke Hrvatske, preduvjet za intenzivniju trgovinsku razmjenu, jedan od glavnih ciljeva Skupine - dodaje Puh.

Digitalni nomadi u Hrvatskoj

Digitalni nomadi u Hrvatskoj

Foto: osobna arhiva-archivo personal / ustupljena fotografija

Skupina za poslovanje Brazil-Hrvatska organizira webinar online Digitalne nomade u Hrvatskoj: - Drugo izdanje već je potvrđeno i zasigurno će privući više ljudi da se uključi u aktivnosti Skupine, ali i da u budućnosti uloži ili posluje u Hrvatskoj.


I baš zbog pozitivnih povratnih informacija, svjesna nedavnih promjena i napora hrvatske vlade da prati svjetske trendove u tehnologiji, Skupina je pripremila webinar pod nazivom “Digitalni nomadi u Hrvatskoj”.


U njemu će novi članovi Igor Hitner, Haydee Švab i Cristiane Žovin izložiti glavne značajke programa digitalnih nomada koji je nedavno odobren, nastojeći privući zainteresirane profesionalce iz najveće države Latinske Amerike uz komparativni prikaz prednosti Hrvatske.


Na taj se način Skupina usklađuje s naporima drugih sličnih subjekata čiji je cilj pomoći u stvaranju i podržavanju Hrvatske kao svjetskog brenda i dati veću vidljivost onim poljima ekonomskog djelovanja koja tradicionalno ne dobivaju dovoljno pažnje - zaključuje prof. Milan Puh.


Milan Puh

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!