Glas Hrvatske

09:29 / 31.01.2023.

Autor: Tomislav Šikić

Održan seminar folkora u Kanadi

Seminar folklora u Kanadi

Seminar folklora u Kanadi

Foto: Ana Bačić / Matis.hr

U organizaciji Hrvatsko-kanadskog folklornog saveza (Istok) u Mississaugi je održan dvotjedni seminar folklora za učitelje tambure i plesnih narodnih običaja. U dva intenzivna vikenda od 13. siječnja pa zaključno 22 siječnja 2023., polaznici iz Kanade i SAD-a imali su prilike učiti od najboljih u struci, prof. Ive Ivančana i maestra Siniše Leopolda.

Seminar folklora u Kanadi

Seminar folklora u Kanadi

Foto: Ana Bačić / Matis.hr

- Zahvaljujemo domaćinu Župi Hrvatskih Mučenika u Mississaugi i velečasnom Tenšeku na ustupanju prostorija, gdje se proteklih dana orila pjesma. Zbog izvrsnog odaziva folkloraša i toplog dočeka našim dragim gostima Ivi i Siniši smatram da smo ponovno uspjeli organizirati uspješan seminar. U proteklih 36 godina naši predavači su se već udomaćili, ovoga puta podučavali su djecu svojih bivših učenika iz prijašnjih generacija - ističe Jeannie Valetić, predstavnica domaćina seminara, dodajući da redovito održavanje seminara od 1987. godine pomaže očuvanju tradicijske baštine i kulture među kanadskim Hrvatima. 


Ovogodišnji seminar okupilo je 65 polaznika iz Kanade i SAD-a, sveukupno 13 folklornih grupa članica asocijacije s pridruženom kolo grupom iz Clevelanda, OH koji su posebno doputovali u Mississaugu kako bi jedan vikend prisustvovali seminaru folklora.


- Na programu ovogodišnjega seminara folklora bili su plesovi, pjesme, i glazba za hrvatsko tradicijsko glazbalo – tamburu Jadranskog područja. Uz to smo podučavali i ostala etnografski bogata područja, alpske, dinarske, i panonske regije - navodi voditelj seminara Ivo Ivančan, bivši umjetnički direktor Lada, ansambla narodnih pjesama i plesova Hrvatske. Nastavu za tamburaše izvodio je predavač maestro Siniša Leopold, umirovljeni šef-dirigent Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Uz plesove uvježbavalo se i pjevanje: - Oduševljeni smo velikim zanimanjem i posvećenosti polaznika,. Pjesme koje smo uvježbali bile su zahtjevne i raduje me da ima toliko vokalnih talenata među folkornim entuzijastima u Kanadi. Bio nam je užitak slušati hrvatske narodne pjesme u vokalnim izvedbama uz pratnju tamburica - raduje se maestro Leopold.


Osim intenzivne vikend nastave, koja se održavala i prije i poslije podne te zajedničkih proba završetkom dana, predavači su odlazili na izvrsno organizirani posjeti kolo grupama tijekom tjedna. Čak su imali prliku otputovati u Ottawu, posjetiti i upoznati se s članovima folklornog ansambla Croatoan. U kanadskom glavnom gradu upriličen je prijem u Veleposlanstvu Republike Hrvatske i susret s veleposlanikom Vicom Škračićem.


Upriličeni susreti maestra Leopolda i prof. dr. Ive Ivančana sa članovima i učiteljima folklornih skupina predstavili su široj publici bogatstvo hrvatske narodne baštine.


Održana su predavanja o osobitostima hrvatskih folklornih plesova, o plesnim zonama i metodici treninga plesača. Poseban naglasak Seminara bio je na metodama podučavanja najmlađih izvođača, djece predškolske dobi. 


Započelo je planiranje za dolazak na sljedeći seminar i pripreme za obilježavanje 50. godišnjice Hrvatsko-kanadskog folklornog saveza (Istok) koje će se proslaviti za dvije godine.


(Ana Bačić, Matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!