Glas Hrvatske

08:00 / 22.03.2023.

Autor: Glas Hrvatske

Održan CroFest u Detroitu

'Život i običaj'

'Život i običaj'

Foto: Franjo Bertović / snimka zaslona/Večernji list

Hrvatski folklorni ansambl „Nova nada“ iz Detroita, MI održava CroFest u ožujku svake godine, već dva desetljeća. Ove godine festivalska priredba nosila je naziv "Život i običaj“, a održana je u subotu 11. ožujka. 

Hrvatski festival u Detroitu

Hrvatski festival u Detroitu

Foto: Franjo Bertović / snimka zaslona/Večernji list

Kroz sve te godine, ansamble marljivo i odano radi pod vodstvom izvanrednog umjetničkog i glazbenog direktora Stiv (Steve) Talana na njegovanju i promicanju hrvatske kulturne baštine u ovoj velikoj hrvatskoj naseobini Detroita i susjednog Windsora u Ontariju. Stiv je doista zaljubljenik u kulturu i tradicijske običaje te o tome ne samo da podučava, brine se o glazbi i koreografiji članove kulturno-umjetničkog društva "Nova nada“ već i još nekoliko skupina djece i odraslih u ovom gradu.


Svi prisutni, u prepunoj dvorani od oko 500 ljudi, uživali su to životno putovanje i tradicijske običaje hrvatskog naroda „od jučer i danas“. Zanimljiva i dojmljiva festivalska priredba plijenila je poglede prisutnih te krijepila dušu i srce sa svim tim dragim pjesmama i tamburaškom glazbom, lijepim narodnim običajima, ostavljenim tamo daleko preko atlantskog oceana.


Na festivalskoj pozornici nastupila su ova kulturno umjetnička društva i izvela vrlo lijepe dvanaestominutne programe: Detroit Tamburitza Orchestra (poznat kao "DTO“), Detroit Star Tamburitzans, Klapa "Kartolina“ iz Windsora, u Ontariju, "Žumberčani“ Tamburitzans iz Clevelanda, OH, "Malina“ Chech Dancers iz Detroita, MI, Adult Tamburitzans Ensemble "St. George“ iz Cokeburga, PA i "Selo“ Ensemble iz Columbus, OH.


Kao domaćinu, Hrvatskom folklornom ansambla „Nova Nada“ iz Detroita, pripalo je otvaranje i zatvaranje festivalske priredbe. Na početku "Nova Nada“ izvela je Crikveničke tance, a na završetku Gradišćansku svadbu.


Za nastavak zabave svirao je Tamburaški sastav "Zadnja stanica“ iz Steeltona za još jedan veseo i zabavni ugođaj. Narodno veselje uz ples i kola, ovog iznimno popularnog sastava, nastavljeno je do 'sitnih' sati. Kroz sve to vidljivo je kako daljnji naraštaji naših doseljenika u Americi i Kanadi čuvaju hrvatske kulturne vrijednosti i u tome vide neopisivo zadovoljstvo i ponos. A kad se svira pjesma "Jedna je Hrvatska“ svi razdragano pjevaju!


(Franjo Bertović/Večernji list)

Hrvatski festival u Detroitu

Hrvatski festival u Detroitu

Foto: Franjo Bertović / snimka zaslona/Večernji list

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!