Glas Hrvatske

10:00 / 16.11.2022.

Autor: Slavica Štefić

Odlikovan dr. Tomislav Mihaljević, ravnatelj bolnice u Clevelandu

dr. Tomislav Mihaljević i veleposlanik Pjer Šimunović

dr. Tomislav Mihaljević i veleposlanik Pjer Šimunović

Foto: snimka zaslona/facebook / -

Dr. sc. Tomislav Mihaljević, izvršni direktor i ravnatelj Klinike Cleveland te glavni izvršni direktor zaklade Morton L. Mandel, odlikovan je u petak Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Na prigodnoj svečanosti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu odlikovao ga je veleposlanik Pjer Šimunović koji je u prigodnom govoru istaknuo izniman doprinos dr. Mihaljevića za razvoj medicinske znanosti, humanitarnog djelovanja i promociji ugleda Republike Hrvatske u svijetu te mu zahvalio na nesebičnoj pomoći koju pruža liječnicima i pacijentima iz Hrvatske.


Veleposlanik Šimunović, u prigodnom govoru istaknuo je izniman doprinos dr. Mihaljevića za razvoj medicinske znanosti, humanitarnog djelovanja te promociji ugleda Republike Hrvatske u svijetu te mu zahvalio na nesebičnoj pomoći koju pruža liječnicima i pacijentima iz Hrvatske.


Dr. Mihaljević rođen je 1964. godine u Zagrebu u kojem je 1989. završio Medicinski fakultet, a kako nije dobio stalni posao u Hrvatskoj, otišao je u inozemstvo. Radio je u Austriji i Švicarskoj, da bi se na kraju 1995. preselio u Boston, u Sjedinjene Američke Države.


U američkoj bolnici radio je od 2004. kao kardiokirurg gdje se specijalizirao na operacijama srca. Od 2015. do 2018. godine bio je glavni direktor klinike u Abu Dhabiju.


U Clevelandu je sa svojim timom uspio razviti najveću robotsku kardiokirurgiju na svijetu, što znači da se za razliku od klasične kirurgije kojom se do srca dolazi kroz rez od 25 centimetara na prsnom košu, sada operira kroz rez dugačak samo dva centimetra.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!