Glas Hrvatske

16:52 / 07.10.2021.

Autor: Branka Slavica

Odgođena odluka o sudbini Meštrovićevih Indijanaca u Chicagu

Kopljanik i Strijelac Ivana Meštrovića na Aveniji Michigan

Kopljanik i Strijelac Ivana Meštrovića na Aveniji Michigan

Foto: GH / HRT

U Chicagu još uvijek nema odluke o sudbini 41 spomenika o čijem se uklanjanju s javnih površina razmišlja u sklopu rasprave o rasizmu i preispitivanju povijesti. Među njima su i Indijanci Ivana Meštrovića, postavljeni prije 93 godine u Grand Parku.  

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nedavno se u Chicagu i osobno založio da to Meštrovićevo djelo ostane na svome mjestu. Nakon razgovora iza zatvorenih vrata sa zamjenikom gradonačelnice Chicaga i gradskih vijećnika ministar Grlić Radman optimističan je kada je riječ o budućnosti Kopljanika i Strijelca.


- Ja sam zapravo iz prve ruke dobio od gradonačelnika, odnosno od zamjenika gradonačelnice, i također vijećnika u Gradskom vijeću, informaciju kako u samom gradskom vijeću ne vlada raspoloženje da bi se taj spomenik maknuo – naglasio ministar Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH

Foto: GH / HRT

Maria Pappas desetljećima je rizničarka okruga Cook u saveznoj državi Illinois. Demokratkinja koja upravlja financijskom operacijom vrijednom 20 milijardi dolara godišnje važna je figura političke scene u Chicagu. Hrvatskom šefu diplomacije obećala je da će se osobno angažirati za ostanak Indijanaca Ivana Meštrovića na Aveniji Michigan.


- Jednostavno postoje vrijednosti koje su važne za etničke grupe u ovom gradu, a ovo je važno pitanje za našu zajednici. Mislim da im treba pomoć, jer potreban je politički angažman oko ovog pitanja – rekla je Pappas.

Maria Pappas, rizničarka okruga Cook u saveznoj državi Illinois

Maria Pappas, rizničarka okruga Cook u saveznoj državi Illinois

Foto: GH / HRT

Ugledno katoličko Sveučilište Notre Dame u Indiani, gdje je veliki kipar stvarao posljednjih sedam godina, života čuva više od 150 njegovih skulptura i oko 400 crteža. Hrvatska diplomacija i tu je pronašla saveznike.


- Mislim da bi bilo jako tužno ako uklone taj spomenik, to je živuća umjetnost. Treba nam diskurs, moramo radije razmišljati o tome kako razgovarati o vremenskom i povijesnom kontekstu negoli i uklanjanju spomenika – izjavio je Clemens Sedmak, profesor socijalne etike na Sveučilištu Notre Dame.

Clemens Sedmak, profesor socijalne etike na Sveučilištu Notre Dame

Clemens Sedmak, profesor socijalne etike na Sveučilištu Notre Dame

Foto: GH / HRT

U međuvremenu, povjerenstvo stručnjaka koje je grad angažirao oko mišljenja o spornim spomenicima do daljnjega je odgodilo donošenje preporuke o njihovoj budućnosti. Ta tema više nije prioritet za gradske vlasti, a naši sugovornici u Chicagu vjeruju da će djelo Ivana Meštrovića ostati jedan od simbola grada.


(Iz emisije TV Globalna Hrvatska, 02.10.2021.)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!