Glas Hrvatske

16:25 / 06.07.2021.

Autor: Klara Špančić

Očitovanje DSHV-a o nastavku revizionističkih procesa u Republici Srbiji

Tomislav Žigmanov.

Tomislav Žigmanov.

Foto: Marko Mrkonjić / PIXSELL

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Tomislav Žigmanov, u svom otvorenom obraćanju osvrnuo se na nastavak revizionističkih procesa sudskim putem u Republici Srbiji. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Kao predsjednik jedine relevantne političke stranke hrvatskoga naroda u Republici Srbiji izražavam duboku zabrinutost u povodu nastavka revizionističkih procesa sudskim putem u Republici Srbiji. Rehabilitacija jednog od četničkih komandanata Dragutina Keserovića za nas je neprihvatljiva, a strahujemo da će izazvati osjećaj nesigurnosti kod građana Srbije koji pripadaju nacionalnim manjinama.


Skandaloznost ovakve sudske odluke nalazimo u činjenici kako se radi o ratnom vođi koji je surađivao s ostalim fašističkim snagama u tadašnjoj okupiranoj Srbiji, koji je nakon rata osuđen i zbog suradnje s Milanom Nedićem, predsjednikom kvinslinške vlade Srbije i jednim od arhitekata Holokausta u okupiranoj Srbiji. 


Podsjetit ćemo kako je rehabilitacija Dragutina Keserovića samo nastavak revizionističkih procesa koji u Srbiji traju, a za Hrvate u Srbiji oni izazivaju osjećaj straha i nelagode. Podsjetit ćemo javnost kako je jedan od najozloglašenijih četničkih vođa Momčilo Đujić u Zemunu nedavno dobio ulicu koja se nekada zvala Prvomajska. Osim što se radi o osvjedočenim suradnicima okupatora, ovaj posljednji se istaknuo i po činjenju zločina nad Hrvatima. Reći ćemo i to da po školskim programima učenici koji dolaze iz manjinskih zajednica uče o antifašizmu četničkoga pokreta, što je za nas više nego prijeporno. Uvjereni smo kako ovakve odluke izazivaju i zgražavanje svih onih pripadnika srpskoga naroda čiji su se preci borili kao pripadnici Narodnooslobodilačkoga pokreta i koji su dali velike žrtve u borbi protiv fašizma.


DSHV kao dosljedno proeuropski orijentirana stranka smatra kako vlast u jednom suvremenom društvu koje se poziva na postulate antifašizma ne smije sebi dopuštati 'koketiranje' s bilo kojom ideologijom koja se navezuje na fašizam. Podsjećamo i da je sama Europska unija ukorijenjena na antifašizmu te da Srbija koja kani postati članicom velike europske obitelji država mora napraviti ozbiljan otklon od revizije povijesti. Mi kao stranka hrvatske zajednice u Republici Srbiji nikada nećemo pristati na ovakve poglede na povijest, jer to vrijeđa žrtve kako svih naših sunarodnjaka tako i naše sugrađane drugih nacionalnosti koji su stradali zbog četničke ideologije. Na koncu ćemo reći da govoriti o ovakvim društvenim devijacijama nije samo naše pravo nego i obveza kao punopravnih i ravnopravnih građana Republike Srbije, koje ovakve odluke duboko vrijeđaju i izazivaju osjećaj straha i nesigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!