Glas Hrvatske

10:54 / 15.08.2022.

Autor: David Rey

Obrazovni suživot utemeljen na povijesti

Hrvatski klub Dubrovnik (Pedro Puh, Ana María Kuljevan, mons. Drago Balvanović, Juan Ostoja)

Hrvatski klub Dubrovnik (Pedro Puh, Ana María Kuljevan, mons. Drago Balvanović, Juan Ostoja)

Foto: osobna arhiva / Juan Manuel Ostoja

Juan Manuel Ostoja je izvršni direktor obrazovne korporacije San Ignacio de Loyola u Peruu. Potomak je Juana Ostoje Brasicha, osnivača Slavenskog dobrotvornog društva 1906. godine.

- Nakon 115 godina institucionalnog života, društvo i dalje djeluje u Peruu pod sadašnjim nazivom Hrvatski klub Dubrovnik, koji omogućuje hrvatskoj zajednici u Peruu da ostane jedinstvena i povezana uz hrvatske vrijednosti, načela i kulturu.


Ponekad smo skloni mjeriti udaljenosti koje razdvajaju zemlje i kulture u kilometrima ili čak u satima leta. Ali u slučaju Perua i Hrvatske, udaljenosti se mogu mjeriti koliko je potrebno da se uzvikne gol, koliko je potrebno da se pročita dobar roman, posluša pjesma ili zajaše val.


Iako neki povijesni tekstovi govore da su obje nacije počele spajati svoje sudbine sredinom 19. stoljeća, kada su posao s guanom i rudarska aktivnost počeli cvjetati u andskoj zemlji, istina je da postoje verzije koje ukazuju na to da postoje dokazi o dolasku Hrvata u Peru početkom 16. stoljeća tijekom osvajanja Carstva Inka.


Odnosi između Španjolske i hrvatskog grada Dubrovnika bili su usmjereni na suprotstavljanje prijetnji osmanske dominacije u istočnom Sredozemlju. U to vrijeme dubrovačka trgovačka mornarica bila je jedna od najvećih u svijetu. Njegovi pomorci bili su traženi zbog svog znanja o brodogradnji i navigaciji. Tako je nekoliko hrvatskih pomoraca bilo angažirano za plovidbu prema novim španjolskim kolonijama u Americi.


Postoje podaci o dubrovačkim pomorcima koji su stigli u vrijeme osvajanja Perua i izgradili poznatu crkvu San Blas (sveti Vlaho) u Cuscu, nazvanu po zaštitniku Dubrovnika. Tako je jedna od turističkih ikona Perua izrađena hrvatskim rukama, a Peru bi bio prva južnoamerička zemlja koja je primila hrvatske doseljenike - ističe Juan Manuel Ostoja, Peruanac hrvatskog podrijetla.

Sveučilište San Ignacio de Loyola

Sveučilište San Ignacio de Loyola

Foto: osobna arhiva / Juan Manuel Ostoja

Potomci jačaju prijateljstvo dvaju zemalja


Sofía Mulanovich, svjetska prvakinja u surfanju; Raúl Ruidiaz Misitich, uspješan nogometaš; Gabriela Pérez del Solar Cuculiza, olimpijska viceprvakinja u odbojci; Iván Tahys, pisac poznatih romana, samo su neki od predstavnika novih generacija hrvatskih useljenika u Peruu.


Nesagledive su kulturne, sportske i povijesne vrijednosti koje je Peru stekao zahvaljujući hrvatskim potomcima. Talentirani umjetnici, političari, diplomati, znanstvenici pridonijeli su i nastavljaju pridonositi tome da se Peru ističe na međunarodnoj razini. Upravo zbog tog zajedništva dviju zemalja bilo je zgodno pridonijeti obrazovanju novih generacija mladih Peruanaca i Hrvata, ponuditi im prilike i nova vrata u sve konkurentnijem i povezanijem svijetu.


Sveučilište San Ignacio de Loyola u Peruu karakterizira globalna vizija, obukočavanje međunarodnih stručnjaka koji mogu raditi s izvrsnošću bilo gdje u svijetu. Zato sada imamo važne akademske ugovore s četiri hrvatska sveučilišta. Visoka škola Aspira, Sveučilište u Zagrebu, Visoka škola Algebra i Zagrebačka škola ekonomije i managementa institucije su koje su sada dio mreže sveučilišta s kojima Sveučilište San Ignacio de Loyola ima vrijedne ugovore koji će koristiti studentima iz Perua i Hrvatske. Riječ je o vrhunskim sveučilištima koja se pridružuju mreži akademskih saveza Sveučilišta San Ignacio kako bi se nastavili i vrijednovali bliski i korisni odnosi koje Peru ima s Hrvatskom - kaže Juan Ostoja.

Sveučilište San Ignacio de Loyola

Sveučilište San Ignacio de Loyola

Foto: osobna arhiva / Juan Manuel Ostoja

Jasna poveznica obiju zemalja je njihova gastronomija

- Hrvatska kuhinja poznata je po korištenju svježih i zdravih namirnica, dok se peruanska kuhinja pokazala jednom od najboljih u svijetu. Taj će se odnos učvrstiti zahvaljujući razmjeni studenata te neizbježnom i očekivanom spoju kreativnosti novih jela i recepata.


Osim toga, Hrvatska je zemlja koja poseban naglasak stavlja na sektor turizma i koja ima sezone u kojima se moraju popuniti radna mjesta kako bi zadovoljila veliku potražnju koju svake godine ima. Time se mladim peruanskim studentima otvara dodatna prilika za odlazak u europsku zemlju raditi i nastaviti studij.


Više od 10.000 kilometara dijeli Peru od Hrvatske, ali udaljenost i nije tako velika kada poznajete povijest, mjesta susreta, pozadinu i, prije svega, kada shvatite da je obrazovanje dug i širok put koji treba prijeći kako bi se vrednovalo sve što prepoznajemo i zbližava nas - zaključuje Juan Manuel Ostoja, izvršni direktor Sveučilišta San Ignacio de Loyola u Peruu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!