Glas Hrvatske

16:46 / 28.11.2018.

Autor: Jasminka Perić

Obljetnice i susreti u hrvatskoj katoličkoj zajednici u Njemačkoj

Foto: Adolf Polegubić

Foto: Adolf Polegubić

Foto: - / -

"Pokušavamo pozvati studente koji dolaze u naše misije, župe i zajednice i potaknuti ih da se duhovno formiraju kako bi sutra bili glasnogovornici potrebe slavljenja svete mise i sakramenata na svom materinjem hrvatskome jeziku", istaknuo je inicijator susreta u Wiesbadenu velečasni Ivica Komadina.

Prigodnom Akademijom i svečanim misnim slavljem u crkvi Krista Kralja u Göppingenu proslavljena je 50. godišnjica djelovanja Hrvatske katoličke zajednice bl. Jakova Zadranina u Göppingenu i sv. Leopolda Bogdana Mandića u Geislingenu.

Misu je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak, a suslavili su ravnatelji Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu HBK i BK BiH dr. Tomislav Markić, koordinator za hrvatske iseljenike u Njemačkoj velečasni Ivica Komadina i mnogobrojni svećenici.

Foto: Adolf Polegubić

Foto: Adolf Polegubić

Foto: - / -

- Zahvalimo Bogu za sva dobra koja nam je kroz pedeset godina udijelio, za svećenike, redovnike koji su ovdje djelovali, koji su tkali život s vama u Njemačkoj u ovim zajednicama -  poručio je okupljenim vjernicima velečasni Ivica Komadina. Biskup Petanjak pozvao je hrvatske vjernike da čuvaju svoj nacionalni i vjerski identitet.

U Mainzu održana 21. smotra crkvenih zborova odraslih, a u Wiesbadenu 7. susret hrvatskih studenata

Nedavno je u Mainzu u organizaciji Hrvatskog dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni održana 21. smotra crkvenih zborova odraslih iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica koje djeluju u Njemačkoj. Nastupilo je oko 500 pjevača okupljenih u 14 zborova. Misno slavlje u crkvi sv. Bonifacija predvodio je voditelj Misije fra Jure Zebić.  

Foto: Adolf Polegubić

Foto: Adolf Polegubić

Foto: - / -

7. susret hrvatskih studenata iz Njemačke održan je u Wiesbadenu pod geslom "A ja sam molio za tebe da ne malakše tvoja vjera. Pa kad k sebi dođeš, učvrsti svoju braću" (Lk 22.32).  Okupilo se 80 studenata, a susret je vodio velečasni Jakov Rađa, promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

- Pokušavamo pozvati studente koji dolaze u naše misije, župe i zajednice i potaknuti ih da se duhovno formiraju kako bi sutra bili glasnogovornici potrebe slavljenja svete mise i sakramenata na svom materinjem hrvatskome  jeziku – istaknuo je inicijator susreta velečasni Ivica Komadina.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!