Glas Hrvatske

10:00 / 27.12.2021.

Autor:

Obljetnica očuvanja baštine i promicanja kulturnog naslijeđa

Na otvorenju izložbe likovne udruge CroArt

Na otvorenju izložbe likovne udruge CroArt

Foto: HNV / ustupljena fotografija

Otvorenjem izložbe slika u Galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici Hrvatska likovna udruga "CroArt" obilježila je jubilarnu desetu godinu postojanja i rada. Događaju je uime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji prisustvovao član Izvršnog odbora HNV-a zadužen za kulturu Vojislav Temunović.

Izložbu je 20. prosinca otvorio povjesničar umjetnosti Branimir Kopilović, a nazočne je pozdravio predsjednik Udruge Josip Horvat, dok su program svojim nastupima obogatili i Antonija Dulić uz pratnju Ansambla "Hajo" te pjesnikinja Nevena Mlinko koja je govorila svoju poeziju.


Izložba će biti otvorena do 3. siječnja 2022. godine.


Hrvatska likovna udruga "CroArt" osnovana je 25. siječnja 2011. godine s ciljem poticanja i afirmacije likovnog stvaralaštva i umjetnosti; čuvanja, njegovanja kulturne baštine Hrvata u Republici Srbiji kroz likovnu umjetnost i stvaralaštvo; organizaciju umjetničkih kolonija, samostalnih i skupnih izložbi; organizaciju predavanja, tribina, posjeta galerijama i muzejima.


Programi i projekti koje provodi: HLU "CRO ART" organizira međunarodnu Umjetničku koloniju "Stipan Šabić" u sjećanje na istoimenog likovnog umjetnika i pedagoga iz Subotice. Osim ove, udruga organizira i Umjetničku koloniju "Pannon – Subotica" koja okuplja likovne umjetnike iz triju država: Srbije, Hrvatske i Mađarske. Ova likovna manifestacija organizira se jednom u godini u sve tri spomenute zemlje.


"CRO ART" ostvaruje suradnju s udrugama u zemlji i inozemstvu sudjelovanjem u likovnim programima poput kolonija, radionica i sl. Dosad je ostvarena suradnja s udrugama iz Županje, Vinkovaca i Belišća u Hrvatskoj, Segedina i Kiskunfélegyháza u Mađarskoj, te Plavne, Bača i Šida u Srbiji.


Redovita aktivnost udruge je i godišnja skupna izložba članova »"CRO ART"-a, te izložba radova nastalih na Umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!