Glas Hrvatske

09:33 / 27.07.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Objavljena knjiga "Tragovima Hrvata u južnom Gradišću"

Knjiga "Tragovima Hrvata u južnom Gradišću"

Knjiga "Tragovima Hrvata u južnom Gradišću"

Foto: snimka zaslona / matis.hr

Novoobjavljenu publikaciju o Hrvatima u južnom Gradišću, knjigu "Tragovima Hrvata u južnom Gradišću" napisao je rođeni Bandolac Franjo Ostović. U njoj predstavlja ukupno 22 sela, među kojima i selo Vlahije te druga manje poznata i bivša hrvatska sela južnoga Gradišća.

Knjiga je pisana na hrvatskome, a sadrži i sažetke na njemačkom jeziku. Umirovljeni učitelj Franjo Ostović o svojoj knjizi kaže da je kanio pokazati posebnosti Hrvata u južnom Gradišću. Vlasi, primjerice su većinom, od početka doseljenja u prvoj polovici 16. stoljeća, imali poseban status. Oni nisu morali – kao drugi hrvatski doseljenici u drugih sela – vršiti tlaku. Vlahi su bili policajci i stražari i imali su zadaću, da uhićuju lopove, odnosno kažnjavaju, a postoji podatak da su Vlasi u Starom Hodasu morali izvršavati i smrtne kazne.


Ostović je otkrio da su 22 nekadašnja hrvatska sela prije 100 godina imala većinu hrvatskoga stanovništva. Samo tri sela: Lipovac/Steinfurt, Sv. Mikula/St. Nikolaus i Šeškut/Sulz imala su više njemačkih nego hrvatskih stanovnika. Danas su sva sela potpuno asimilirana i ni u jednom ljudi više ne govore ili slabo govore hrvatski jezik. Sv. Mikula/St. Nikolaus je primjer za asimilirano selo u novogradskom kotaru.


Autor kaže da uzrok za brzu asimilaciju leži u školskoj polici NS režima. Nacionalsocijalisti su se potrudili da u škole malih sela pošalju njemačke učitelje. Primjer za brzu asimilaciju je i Veliki Medveš/Großmürbisch. U crkvi je još Križni put na hrvatskom i prozori, koje su darovali iseljenici iz Amerike. Danas se u selu više ne govoru hrvatski jezik.


Predsjednik Radne zajednice hrvatskih općinskih političara koja je izdala knjigu Leo Radaković, upozorio je da je ova knjiga svjedok koliko brzo napreduje asimilacija u selima ako pojedinci ne paze na svoj jezik i kulturu.


Knjigu "Tragovima Hvata u južnom Gradišću" možete nabaviti kod autora Franje Ostovića u Glasingu i u općinskom uredu u Pinkovcu.


(Izvor: Matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!