Glas Hrvatske

12:45 / 01.07.2022.

Autor: Violeta Kalić

Obilježen početak provedbe projekta u ribarstvu

Skoplje: obilježen početak provedbe projekta u ribarstvu

Skoplje: obilježen početak provedbe projekta u ribarstvu

Foto: Violeta Kalić / HRT

U ponedjeljak 27. lipnja 2022 u prostorijama sjevernomakedonskoga Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skoplju, svečano je obilježen početak Twinning Light projekta  "Usuglašavanje zakonodavstva i implementacije prava Europske Unije u oblasti ribarstva i akvakulture u Republici Sjevernoj Makedoniji". Svečanom otvorenju nazočili su: ministar u Vladi Republike Sjeverne Makedonije Ljupčo Nikolovski, veleposlanica Republike Hrvatske u Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj, predstavnici delegacije Europske Unije u Skoplju te brojni gosti i predstavnici institucija uključeni u projekt i eksperti iz iz oblasti ribarstva i akvakulture iz Republike Hrvatske.

Projekt će trajati deset mjeseci, a iznos vrijednosti projekta je 250. 000 eura. Cilj projekta je usuglašavanje nacionalnog zakonodavstva s pravom Europske Unije te poptpora kapacitetima aktualnih institucija da lakše savladaju izazove koji im predstoje u pristupnim pregovorima.


- Republika Sjeverna Makedonija posvećena je procesu europske integracije i usmjerena prema ostvarivanju zacrtanog puta prema Europskoj Uniji. Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu koristeći Twinning instrumente potražilo je podršku od Delegacije Europske Unije u Skoplju, gdje je prijedlog odmah prihvaćen. Zahvaljujući njihovoj posvećenosti i podršci smo danas tu kako bismo obilježili početak ovog novog i za nas vrlo važnog projekta. Glavni cilj projekta je usuglašavanje nacionalnog zakonodavstva u oblasti ribarstva i akvakulture preko pripreme pravnih akata za tržišne standarde i informacije potrošačima o proizvodima iz oblasti ribarstva i akvakulture te priznavanje organizacija proizvođača. međusektorske organizacije, kao i za strukturnu podršku državne pomoći u suglasnosti sa zahtjevima Europske unije i zajedničke politike u sferi ribarstva. Pored ovog, s projektom će se ojačati i administrativni kapaciteti Ministarstva za zemljoradnju, šumarstvo i vodoprivredu i nadježnosti inspekacija Agencije za hranu i veterinarstvo, Državniog inspektorata za zemljoradnju, preko bliske suradnje, radionica i studijskih posjeta tijekom projekta. U ovom trenutku postojeća pravila i propisi koji se odnose na tržišne politike i strukturalne aktivnosti i državna pomoć djelomice su usuglaženi s pravom Europske Unije. Provedbom aktivnosti iz ovog projekta postići će se dalje usuglašavanje. Nadamo se da će ovi projekti intenzivirati otvorenja novih mogućnosti za neposredne angažmane i članova Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji u cilju podrške i ažuriranja ubrzanog procesa integracije ove regije i boljitka i napretka , posebice u ovim vremenima velikih izazova u globalnim razmjerima - rekao je ministar u vladi Sjeverne Makedonije Ljupčo Nikolovski. 


- Hrvatska je prepoznala Sjevernu Makedoniju kao odličnog partnera za suradnju, a ovo je 15. projekt koji provodimo u vašoj zemlji. Kao zemlja s dugom tradicijom iz oblasti ribarstva i akvakulture bit će nam drago da naši stručnjaci prenesu svoja iskustva makedonskim ekspertima, čime će se olakšati postizanje cilja ovog projekta, a to je harmonizacija makedonskog zakonodavstva sa europskim regulativama u oblasti ribarstva i akvakulture - istaknula je povodom početka novog Twinning Light projekta hrvatska veleposlanica u Sjevernoj Makedoniji Nives Tiganj, dodajući da Sjeverna Makedonija ima veliku podršku Hrvatske na putu eurointegracija. 

Obilježen početak provedbe projekta u ribarstvu

Obilježen početak provedbe projekta u ribarstvu

Foto: Violeta Kalić / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!