Glas Hrvatske

09:55 / 30.12.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Novogodišnji kalendar hrvatske zajednice u Srbiji

Kalendar hrvatskih institucija za 2022. s porukom za predstojeći popis stanovništva

Kalendar hrvatskih institucija za 2022. s porukom za predstojeći popis stanovništva

Foto: snimka zaslona (kolaž) / zkvh.org.rs

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU "Hrvatska riječ" i Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, tiskali su kalendar "2022. godina je popisa!" s porukom: "Znam tko sam: HRVAT(ICA), HRVATSKI JEZIK, RIMOKATOLIK".

Kalendar izlazi na 12 listova na kojima su ispisane identitetske poruke hrvatskih velikana u Srbiji, kao i povijesne teme. Tako se na listovima nalazi glagoljički potpis Grgura Horvatovića, vlasnika posjeda blizu današnjeg Santova iz 1517. i toponim Hrvatsko selo na Dunavu kraj Novog Sada s početka 18. stoljeća, glasilo srijemskih Hrvata Hrvatski branik, te poruke velikana Grgura Peštalića, bana Josipa Jelačića, Ivana Antunovića, Ante Evetovića Miroljuba, Antuna Gustava Matoša, Blaška Rajića, Miše Brajca i Balinta Vujkova.


Teme prate prigodne ilustracije. Kalendar su izradili povjesničar Vladimir Nimčević i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov te dizajner Darko Vuković, a tiskan je u Štampariji Zack u Petrovaradinu.


Listovi sadrže katolički kalendar te kalendar s označenim blagdanima i praznicima koji se slave i obilježavaju u Srbiji i Hrvatskoj, kao i praznici hrvatske zajednice u Srbiji.


Kalendar će biti podijeljen svim hrvatskim udrugama kulture, a pojedinci ga mogu dobiti u Zavodu za kulturu vojvođanskih Hrvata, NIU "Hrvatska riječ" i HNV-u.


(Izvor: zkvh.org.rs)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!