Glas Hrvatske

10:03 / 25.06.2021.

Autor: Klara Špančić

Novi broj ''Žive zajednice''

Naslovnica časopisa ''Živa zajednica''.

Naslovnica časopisa ''Živa zajednica''.

Foto: Ilustracija / HRT

Objavljen je novi broj glasila hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, ''Žive zajednice'', za svibanj i kolovoz ove godine. Ovaj časopis kontinuirano izlazi od rujna 1978. godine.

Naslovnicu i posljednju stranicu ljetnoga izdanja ''Žive zajednice'' krase motivi grada pod Marjanom, Splita, kao poticaj za odlazak na odmor u Lijepu našu.


Novi broj donosi prilog ''Crkva treba jedinstvo u različitosti'' u rubrici ''Iz Crkve u svijetu''. Ističe se i vijest iz domovinske Crkve – 76. obljetnica Bleiburške tragedije, koja je ove godine održana na tri mjesta: na zagrebačkom Gradskom groblju Mirogoju, Bleiburškom polju i Udbini, te tekst o ređenju 57. hrvatskog biskupa po redu mons. Ranka Vidovića u hvarskoj katedrali sv. Stjepana I. i članak o novozaređenom kotorskom biskupu mons. Ivanu Štironji, koji je ustoličen za kotorskog biskupa na blagdan bl. Ozane Kotorske u kotorskoj katedrali Sv. Tripuna.


Čitatelji mogu pročitati i razgovor s dr. don Jurom Strujićem, svećenikom i komunikacijskim stručnjakom , a tu su i vijesti iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj od kojih se ističe vijest o pohodu kardinala Vinka Puljića HKM Mannheim-Mosbach ''Bl. Ivan Merz''.


Donosi se i prigodna meditacija s. Valerije Kovač ''Stope radosti i dobrohotnosti''. Juraj Planinc je u svom prilogu podsjetio na 100. obljetnicu smrti katoličkog svećenika i osnivača Njemačkog Caritasa Lorenza Werthmanna. U novom broju je i Poruka pape Franje za 55. Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, koji se slavio 16. svibnja 2021.


Fra Šimun Markulin predstavlja fotomonografiju ''Zauvijek okrunjena'', koja na 400 stranica bilježi slavlje dvaju sinjskih jubileja: tristotu obljetnicu slavne obrane Sinja uz Gospin zagovor i tristotu obljetnicu krunjenja Slike Čudotvorne Gospe Sinjske.


Novi broj ''Žive zajednice'' sadrži i redovne rubrike ''Dječji kutak'' i ''Mladi i mediji''. Prikazano je i tabelarno izvješće o novčanim prilozima vjernika iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj za pomoć u potresu stradaloj Petrinji, Sisku i okolici. Iznos prikupljene pomoći je 1.817.814,52 eura.


Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina u svojoj Poruci u sklopu priloga na njemačkom jeziku spominje se 350. obljetnice smaknuća hrvatskih knezova Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.


Glavni urednik ''Žive zajednice'', dr. Adolf Polegubić, Uvodnik je naslovio ''Nužna je duhovna hrana'', u kojemu je podsjetio na riječi kardinala Vinka Puljića u Mannheimu, kad je uputio zahvalu Bogu za 50 godina postojanja HKM Mannheim-Mosbach, te za sve dušobrižnike i ostale ljude koji su utkali svoj život u prenošenje vjere i duhovne hrane Hrvatima katolicima na tom području.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!