Glas Hrvatske

10:28 / 23.12.2021.

Autor: Branimir Njikoš

Klapa Dičaki i novim albumom povezuju Gradišće i Hrvatsku

Klapa Dičaki

Klapa Dičaki

Foto: snimka zaslona (kolaž) / matis.hr

Klapa Dičaki iz južnoga Gradišća objavila je svoj drugi nosač zvuka pod nazivom "Druga klapska veza Gradišće-Hrvatska". Nakon prvog CD-a "Prva klapska veza Gradišće-Hrvatska", koji sadrži narodne pjesme iz Gradišća i zabavne i klapske pjesme iz Hrvatske, na novom albumu nalazi se 20 duhovnih pjesama.

Klapa Dičaki/Dječaci počela je prije šest godina pjevati u crkvi, na različite blagdane. Kasnije se repertoar proširio i na narodne i zabavne pjesme, ali najviše su nastupali u crkvama ili na duhovnim koncertima.


- To je bio i povod da smo odlučili na naš drugi CD snimiti jedan dio ovih pjesama, znači isključivo duhovne – izjavio je voditelj Dičaka Andrija Benčić.

Andrija Benčić

Andrija Benčić

Foto: snimka zaslona / matis.hr

I izborom skladbi za novi album željeli su povezati Gradišće i Hrvatsku. Zato su odabrali osam manje poznatih i dosad nesnimljenih pjesama iz Gradišća te osam iz Hrvatske, koje barem u Gradišću nisu tako poznate, kaže Benčić. Preostale četiri pjesme potječu iz drugih zemalja, a tekst je preveden na gradišćanskohrvatski jezik.


Oba svoja albuma klapa Dičaki namjerava prezentirati uživo tek na ljeto, a dostupni su kod svakoga člana Dičaka i u Kulturnom društvu Čembe. Priprema se i online prodaja.


(Izvor: matis.hr)

Album "Druga klapska veza Gradišće-Hrvatska"

Album "Druga klapska veza Gradišće-Hrvatska"

Foto: snimka zaslona / facebook

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!