Glas Hrvatske

07:13 / 02.11.2020.

Autor: Branimir Njikoš

Nova zbirka pjesama Drage Štambuka

Foto: kolaž/naslovnica knjige

Foto: kolaž/naslovnica knjige

Foto: - / -

Hrvatski pjesnik, liječnik i diplomat Drago Štambuk ispisao je novih 38 pjesama inspiriranih arheološkim i povijesnim lokalitetima i spomenicima.

"Zlato i prah kraljeva", nova zbirka pjesama Drage Štambuka, sadržava čak 38 naslova koji govore o arheološkim i povijesno-umjetničkim spomenicima i lokalitetima iz Hrvatske, kao i niza drugih zemalja koje je posjetio ili je bio profesionalno povezan. Jednako tako, mnoge njegove pjesme nadahnute su likovima grčko-rimske i egipatske mitološke baštine.

Jedna od njegovih pjesama posvećena je najdragocjenijem spomeniku pohranjenom u zagrebačkom Arheološkome muzeju, Zagrebačkoj lanenoj knjizi, najdužem sačuvanom tekstu na etruščanskom jeziku. 

Osim pjesama, knjiga je opremljena relevantnim likovnim prilozima iz muzejskog arhiva, kao i iz osobnog arhiva urednika izdanja Ante Rendića-Miočevića

U opsežnoj izdavačkoj djelatnosti Arheološkog muzeja u Zagrebu (AMZ) ima prostora i za tematiku koja izlazi iz strogo znanstvenih i muzeoloških okvira, a ljubav prema baštini se ne mora nužno poticati samo putem uobičajenih muzejskih sadržaja, poručuju iz AMZ-a. 

Drago Štambuk jedan od najcijenjenijih domaćih pjesnika. Autor je i promicatelj Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što koja je na njegov prijedlog proglašena hrvatskim kulturnim dobrom 29. studenoga 2019. i stavljena na Nacionalnu listu zaštićene nematerijalne baštine. Preveden je na brojne svjetske jezike. Dobitnik je japanskoga carskog Reda izlazećeg sunca sa zlatnom i srebrnom zvijezdom i nagrade Tin Ujević za najbolju knjigu poezije; dopisni je član Academia Chilena de la Lengua.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!