Glas Hrvatske

13:23 / 13.07.2022.

Autor: Violeta Kalić

Nova knjiga Ljerke Toth Naumove predstavljena u Skoplju

Pjesnikinja Toth Naumova s veleposlanicima Fetai i Tiganj

Pjesnikinja Toth Naumova s veleposlanicima Fetai i Tiganj

Foto: Violeta Kalić / HRT

U ponedjeljak 11 srpnja u organizaciji Direkcije za kulturu i umjetnost 'Skopje u okviru tradicionalne manifestacije Skopsko ljeto 2022 održana je promocija 19. knjige pjesnikinje hrvatskog podrijetla Ljerke Toth Naumove naslovljene "Bijeg nečega ".

Promocija u Skoplju (Ljerka Toth Naumova)

Promocija u Skoplju (Ljerka Toth Naumova)

Foto: Violeta Kalić / HRT

Ljerka Toth Naumova, rodom iz Daruvara, članica je Društva pisaca Republike Sjeverne Makedonije, a istodobno je i članica Društva književnika Republike Hrvatske. Živi u Skoplju, a u kontinuitetu stvara na oba jezika, kako na hrvatskom tako i na makedonskom. Ovo je izdanje njezine najnovije knjige tiskano u nakladi MI-AN, a nakladnik je Mišel Pavlovski. Promocija se održala 11 srpnja u povijesnom zdanju Daut pašin amam u Skopju, u kojem je smještena Nacionalna Galerija R.S. Makedonije.


Promociji su nazočili brojni uzvanici među kojima predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji predvođeni veleposlanicom Nives Tiganj, kao i veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u R. Hrvatskoj, Miralem Fetai. Promociji su nazočili i članovi Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji, te predsjednik Ogranka Skopje Nenad Nemet. Svečanost je otvorio direktor Skopskog ljeta Nikola Gligorov. Na promociji je govorila recenzentica knjige Marina MIjakovska, pjesnikinja, prozaistica i kritičarka, a stihove je čitala moderatorica Jadranka Čadinovska.


Nova knjiga pjesnikinje Ljerke Toth Naumove tiskana je uz potporu Ministarstva za kulturu Republike Sjeverne Makedonije i fondova Europske Unije.


Korice knjige je dizajnirao je umjetnik hrvatskih korijena Dubravko Naumov, slikar i dizajner koji već dugo živi i stvara u Torontu u Kanadi.


Knjiga je podijeljena u dva dijela, te sadrži pjesme inspirirane razdobljem brojnih ograničenja u doba pandemije. 


- Poezija Ljerke Toth Naumove duboko je emotivna, osobna i reflektivna. Bijeg od nečega magična je moć koja pripada talentiranima, onima koji se bave umjetnošću, a od tog bijega Ljerka Toth Naumova stvara leglo osobnog mikrokozma, a četiri strane tog mikrokozmičkog bijega nalaze se u snu, djetinjstvu, molitvi i poeziji. Njime individua doživljava pobjedu nad negativnim stanjima, strahovima i porazima. Pjesme drugog ciklusa čistilište su za potisnute emocije, a poezija Toth Naumove sadrži guste metafore, simbole, retorička pitanja, epifore i anafore - ističe recenzentica Marina Mijakovska.


Knjiga nadopunjuje kontinuitet stvaralaštva Ljerke Toth Naumove koja je za svoja pjesnička ostvarenja dobitnica i više nagrada i priznanja te je zastupljena u brojnim antologijama i u Republici Hrvatskoj, a njezine su pjesme prevođene i na više svjetskih jezika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!