Glas Hrvatske

13:29 / 27.03.2018.

Autor: Branimir Njikoš

Nova knjiga koja istražuje pripadnost Bunjevaca

Naslovnica (Foto: zkvh.org)

Naslovnica (Foto: zkvh.org)

Foto: - / -

U Subotici je prošloga tjedna predstavljena knjiga povjesničara Roberta Skenderovića “Povijest podunavskih Hrvata (Bunjevaca i Šokaca) od doseljavanja do propasti Austro-Ugarske Monarhije“ .

U Srbiji postoje snažna nastojanja da se Bunjevce prikaže kao samosvojnu zajednicu bez hrvatskih korijena pa ova knjiga, ističe autor, može pomoći u razumijevanju takozvanog bunjevačkog pitanja i pripadnosti Bunjevaca u Vojvodini.

- Smatram da je tajna njihova opstanka na ovim prostorima u velikoj kulturnoj i društvenoj aktivnosti koja stoljećima krasi našu zajednicu, ali i u stalnom nastojanju generacija i generacija naših intelektualaca da održe veze s ostalim Hrvatima - naglasio je dr. sc. Robert Skenderović na promociji svoje knjige, održanoj u subotičkoj Gradskoj kući, u sklopu proslave praznika hrvatske manjine u Srbiji Svetoga Josipa.

Skenderovića je petogodišnje istraživanje dovelo do zaključka da je proces nijekanja hrvatskog podrijetla Bunjevaca počeo još za trajanja Austro-Ugarske kako bi se oslabio njihov utjecaj i veze s matičnim narodom.

- Tako je i nastala podvojenost Hrvata i Bunjevaca koja na istim osnovama traje sve do danas, samo od 1918. u kontekstu srpske politike. Osim Bunjevaca, sličan je pritisak bio i na podunavske Hrvate u drugim dijelovima ugarskog Podunavlja pa su do danas ostali snažni regionalni i subetnički identiteti bunjevački, šokački, racki i dalmatinski – zaključio je Skenderović.

Važnost ovog tiskanog izdanja potvrdio je i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, u čijoj je nakladi knjiga i objavljena.

- Stajališta, istraživanja, argumenti hrvatske zajednice o našoj pripadnosti hrvatskom narodu zatomljeni u srbijanskim medijima i nepoznati ovdašnjoj javnosti. Ovo je zato važan prinos raspravi o takozvanom bunjevačkom pitanju, odnosno pripadnosti Bunjevaca u Vojvodini - poručio je Žigmanov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!