Glas Hrvatske

08:40 / 29.05.2020.

Autor: Klara Špančić

Nova knjiga Adolfa Polegubića

Naslovnica knjige ''Crvena mora''. (Foto: HMI/ snimka zaslona)

Naslovnica knjige ''Crvena mora''. (Foto: HMI/ snimka zaslona)

Foto: - / -

Pjesnik, pastoralni teolog i novinar, glavni urednik Žive zajednice, dr. Adolf Polegubić, izdao je novu knjigu pod nazivom ''Crvena mora''. To je 21. knjiga Šibenčanina koji živi i djeluje u Frankfurtu na Majni.

Knjiga sadrži 60 duhovnih pjesama podijeljenih u četiri tematske cjeline: Ispuni ovaj vrč, Za Gospodnji blagoslov, Zvona u tuđini i Veći i od svemira. Pjesme je izabrao i knjigu uredio dr. Vladimir Lončarević, a knjiga je objavljena je u izdanju Gasa Koncila u Biblioteci Forma viva te lustrirana ilustracijama Bernarda Ramonfaura.

U predgovoru knjige ''Crvena mora'' dr. Vladimir Lončarević istaknuo je kako je Adolf Polegubić narativan u slobodnu stihu, oskudne deskripcije, no bogate asocijativnosti.

- Njegov je pjesnički jezik zbijen, čvrst, katkad oštar, ali ujedno melodiozan, tankoćutan i nježan, na momente nostalgičan, no nikad tjeskoban ili ogorčen. Naprotiv, naći ćemo u njemu riječ blagu / i korak miran (oštrica riječi), koji će voditi k Bogu svakoga tko ga traži. Pjesnicima nije stoga samo da budu čuđenje – pjesnici pomiču granice / i vrište na nepravdu // njihov glas odjekuje / do Boga doseže // za sebe traže / tek jaki smisao / i duboki izričaj // kad ih ne bi bilo / svijet bi ostao bez savjesti / tijelo bez svijesti // a riječ bez snage / koja do srca dopire (pjesnici) - zapisao je dr. Lončarević. 

Adolf Polegubić. (Foto: HMI)

Adolf Polegubić. (Foto: HMI)

Foto: - / -

Esejist, pjesnik i prevoditelj dr. sc. Adolf Polegubić već dva desetljeća živii u Njemačkoj. Član je Društva hrvatskih književnika. Rođen je u Šibeniku 1962. godine, studirao u Zagrebu i doktorirao u Beču, a danas živi i djeluje u Frankfurtu na Majni.

Glavni je urednik mjesečnika hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj Živa zajednica sa sjedištem u Frankfurtu na Majni, objavio je 21 knjigu, od kojih veliki broj zbirki pjesama na hrvatskom jeziku. Polegubić je objavio još desetak knjiga iz područja pastoralne teologije, duhovnosti i novinarstva.

Nagrađivan je za svoj znanstveni, publicistički i književni rad. Prošle godine je za četveroknjižje ''Vršak osmijeha'', ''Snatrenja'', ''Poput Giottova kruga'' i ''Ogrlicom od kamena'' osvojio uglednu književnu nagradu Fra Lucijan Kordić koju dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i nakladna kuća ZIRAL.

Adolfa Polegubića je nagradila i Hrvatska matica iseljenika za monografiju ''Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj''. Riječ je o poticajnom cjelovitom pregledu misija Y naraštaja, objavljenoj 2017. u sklopu renomirane edicije Diaspora Croatica, čiji je nakladnik Hrvatski dušobrižnički ured sa sjedištem u Frankfurtu na Majni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!