Glas Hrvatske

11:32 / 03.06.2023.

Autor: David Rey

Njegovanje hrvatskog identiteta u Argentini

Hrvatski identitet u Argentini

Hrvatski identitet u Argentini

Foto: ustupljena fotografija / Hrvatski dom Córdoba

Hrvatski dom grada Córdobe nastavlja s kulturnim djelovanjem u cilju daljnjeg promicanja i njegovanja hrvatskog identiteta u središnjoj  Argentini.

Uz društvene ručkove na kojima se kušaju tipična hrvatska jela i izvode se nastupi hrvatskog folklornog ansambla “Kolo Velebita”, provode se i nove aktivnosti. Nedavno je započela serija predavanja i kulturnih radionica.


Prvo izlaganje pod nazivom “Folklor, ples i tipične nošnje u hrvatskom identitetu”, održao je Cristian Sprljan, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, predstavnik Argentine.


Tribina se temeljila na važnosti očuvanja zajedništva i sudjelovanja hrvatskih potomaka u ovom kulturnom centru.

Galerija
Hrvatski dom Córdoba, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatski dom Córdoba
Hrvatski dom Córdoba, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatski dom Córdoba

Hrvatski dom Córdoba ima simboličku vrijednost ne samo zbog svoje infrastrukture, već i zbog svog ljudskog sadržaja. Vrijedno je spomenuti da u aktivnostima koje se provode u ustanovi sudjeluju i potomci Hrvata iz migracijskih valova koji su stigli u grad Córdobu. Isto tako dolaze i argentinski prijatelji zainteresirani za upoznavanje kulture i posebnosti hrvatskog naroda.


Nakon povijesnog uvoda, Cristian Sprljan govorio je o klasifikaciji pojedinih hrvatskih regija i njihovim posebnostima. Svaka od njih sadrži detalje iz različitih izvora koji doprinose bogatoj kulturnoj baštini hrvatskog folklora. Zagorski, slavonski, lički i dalmatinski krajevi zastupljeni su u bogatstvu nošnji, kako ženskih tako i muških. Sprljan je naveo i detalje o šeširima, čizmama, hlačama i haljinama.

Galerija
Hrvatski dom Córdoba, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatski dom Córdoba
Hrvatski dom Córdoba, Foto: ustupljena fotografija/Hrvatski dom Córdoba

Predstavljeni su i plesni spotovi Ansambla folklornih plesova Hrvatske Lado.


Lado je vjerni ambasador hrvatske kulture i ogledalo koje hrvatske zajednice diljem svijeta uzimaju kao uzor za predstavljanje tipičnih plesova zavičaja svojih predaka.


Spominjali su se i glazbala te život seljačkog puka. U isto vrijeme započela je i nastava “Male škole” pod vodstvom Karen Bauk, gdje djeca zajednice kroz igru ​​uče jezik, ples i kulturu svojih predaka.


Kulturne aktivnosti nastavit će se tečajevima kuhanja, jezika i vezenja koje će podučavati članovi zajednice, koji dobrovoljno posvećuju svoje vrijeme kako bi nastavili pružati sadržaje ustanovi, koja nastavlja nasljeđe svojih osnivača više od 60 godina nakon osnutka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!