Glas Hrvatske

10:17 / 26.03.2022.

Autor: Ivana Perkovac

"Njegova žena" Marijane Dokoze u prijevodu na engleski

Marijana Dokoza

Marijana Dokoza

Foto: osobna arhiva / ustupljena fotografija

Roman "Njegova žena“ autorica Marijane Dokoze, istinita priča o ženi koja živi u Njemačkoj i koja je otkrila strašnu istinu o svom mužu, doživjet će uskoro svoj prijevod na engleski jezik i izdanje za Sjedinjene Američke Države.


“Njegova žena”, u izdanju Despot Infinitusa, koja će svoje englesko izdanje imati do kraja 2022. godine, nedavno je uvrštena među knjige Britanske knjižnice, odnosno Britanske nacionalne knjižnice Ujedinjenog Kraljevstva, koja je jedna od najvećih knjižnica na svijetu i sadrži oko 200 milijuna naslova iz mnogih zemalja. East View, jedan od vodećih pružatelja informacijskih proizvoda i usluga, uključujući časopise i knjige na izvornom jeziku ili prijevode te surađuje s akademskim institucijama, institucionalnim knjižnicama itd. naručio je roman "Njegova žena" za tržište SAD-a .


- Tek sam nedavno dobila ovu vijest i jako sam sretna i nadam se da će "Njegova žena" postići još veći uspjeh nakon što dobije englesko izdanje - rekla je autorica Marijana Dokoza.


"Njegova žena", novi je roman Marijane Dokoze, hrvatsko-njemačke spisateljice iz Mainza i urednice hrvatskog iseljeničkog medija Fenix-magazin.de, koji je već predstavljen u Mainzu, Stuttgartu, Berlinu, a nedavno i u Rimu.


Promocije romana vrlo su dobro propraćene u medijima. U Stuttgartu je HRT snimio prilog o "Njegovoj ženi" i autorici. U organizaciji udruge “Hrvatsko-talijanski mozaik” iz Rima i pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu, Hrvatske turističke zajednice u Milanu, Librerie Enoarcano, te Udruge "Jedna Musika" i Zaklade moliških Hrvata iz Molisea medijski je dobro propraćena i promocija romana koja se odvijala u impozantnom ambijentu u knjižari Enoarcano u srcu Rima.


"Njegova žena" je priča zasnovana na istinitim događajima o ženi koja živi u Njemačkoj koja je bila prevarena, psihički i fizički zlostavljana i koja u jednom trenutku života saznaje da je otac njezino dvoje djece optužen za silovanje maloljetnice. djevojke za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini. Djevojku je silovao s drugim muškarcem koji se mnogo godina kasnije na kraju ubio zbog tereta krivnje. No, prije nego što se ubio otišao je u policiju i sve priznao.


- Priča je iznimno teška, stvarne i slične priče su se događale tijekom rata, ali ispričana je onako kako ju je doživjela supruga silovatelja – njegova supruga. Danas ta žena živi u Njemačkoj. Muž ju je godinama psihički i fizički zlostavljao, ali ona se zapravo slomila tek kad je saznala što je radio u ratu i kad je pročitala pismo djevojke koju je muž silovao kad je imala samo 13 godina. Upoznala sam je slučajno, u jednom od njezinih teških trenutaka. Iz tog susreta razvila se ova njezina životna priča koju mi ​​je ispričala i koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, tim više što se u gotovo svakoj rečenici koja je izgovorila osjeća užas onoga što je doživjela – rekla je autorica romana. Marijana Dokoza.


Marijana Dokoza kaže da često osluškuje ljude oko sebe te da voli primijetiti da se u tišini jednog čovjeka puno toga čuje.


– Kroz svoj novinarski rad u Hrvatskoj i Njemačkoj imala sam priliku upoznati mnoge žene, čak i muškarce kojima nije bilo lako priznati što im se dogodilo, čak ni u Njemačkoj, koja se smatra puno otvorenijom zemljom od Hrvatske. Stoga, kada bi njihova okolina nešto osjetila, žrtve su pognule glave stvarajući iluziju da se ništa ne događa. Istina na kraju uvijek izađe na vidjelo, jer istina je uvijek jača od svake iluzije, obmane i laži. Nažalost, često se sazna kada je već prekasno. “Njegova žena” govori istinu koja se saznala kada je za mnoge aktere priče bilo prekasno. Grijeh koji su ti muškarci počinili nad trinaestogodišnjom djevojčicom, obilježio je ne samo njih i tu djevojčicu, nego i velik broj ljudi. Taj će grijeh ponijeti njihova djeca i nosit će ga kao težak križ do kraja života. Kad počiniš grijeh, možda je samo tvoj, ali ostavit će traga na velikom broju ljudi, često i na najbližima – rekla je Marijana Dokoza.


Čitatelje često zanima što se dogodilo s "Njegovom ženom", ženom koja je spisateljici otkrila svoju tešku sudbinu, sudbinu djevojke čija agonija nije mogla prestati ni kada su njezini krvnici otkriveni i kažnjeni te kako se osjećala čitajući knjigu o vlastitom životu.


– Svaka tajna koja izađe iz čovjeka je jedan teret manje koji on nosi. Glavna junakinja mog romana uvijek će nositi teret tuđeg grijeha jer s tim muškarcem ima djecu, ali velika je pomoć bila činjenica da je imala priliku izraziti svoju najdublju bol i tajnu a da joj nitko ne zna pravo ime - kaže Marijana Dokoza.

Marijana Dokoza

Marijana Dokoza

Foto: osobna arhiva / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!