Glas Hrvatske

14:01 / 12.05.2022.

Autor: David Rey

Natjecanje iz hrvatskog jezika u Argentini

Priznanje "Hrvatski identitet"

Priznanje "Hrvatski identitet"

Foto: snimka zaslona / facebook

Radijski program Bar Croata u Rosariju, u Argentini, i ove je godine organizirao natjecanje iz hrvatskog jezika i dodijelio je priznanja za očuvanje hrvatskih vrijednosti.

- Radio Bar Croata u Rosariju organizirao je godišnje natjecanje iz hrvatskoga jezika za potomke Hrvata u Južnoj Americi, u suradnji s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje iz Zagreba, a koordinirala ga je dopisnica našeg radijskog programa iz Splita Branka Bezić Filipović.


Sudjelovalo je mnogo ljudi iz različitih zemalja Južne Amerike. Natječaj je bilo poticaj za učenje hrvatskog jezika u južnoameričkom iseljeništvu. Pobjednici su dobili nagrade koje je iz Zagreba poslao Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje te mogućnost sudjelovanja u virtualnim tečajevima hrvatskog jezika i kulture.


Pobjednica natjecanja je Praticia Olmos Babarović iz Villa Adelina, Buenos Aires, Argentina. Slijede Victor Jeličić Alcalde iz Valparaisa, Čile; María Inés Petrović iz Avellanede, Argentina; Raúl Omar Severić iz San Salvadora de Jujuya, Argentina; Lucia Kraljev iz Boulognea, Argentina; Mario Sladić iz Posadasa, Misiones, Argentina i Susana Gilli Bojanić iz Rosarija, Argentina.


Čestitamo pobjednicima i svim sudionicima natjecanja iz hrvatskoga jezika za potomke Hrvata - naglašava Javier Santich iz radijskog programa Bar Croata.

Patricia Olmos Babarovic i Javier Santich

Patricia Olmos Babarovic i Javier Santich

Foto: ustupljene fotografije (kolaž) / Bar Croata

Dodijeljeno je priznanje "Hrvatski identitet" osobama koje se ističu u hrvatskoj zajednici


- Kao što je već godišnja tradicija našeg programa, dodijeljena su priznanja "Hrvatski identitet" - jedna zlatna, dvije srebrne i tri brončane medalje. Priznanje "Hrvatskog identiteta" nagrada je za kulturu, institucionalni rad, trud i strast za očuvanjem hrvatskih vrijednosti i osjećaja.


Zlatnu medalju dobila je Ljilja Vlaho, društvena komunikologinja i novinarka, za svoju dugogodišnju karijeru u hrvatskoj zajednici u Argentini. Obradila je studijski rad o otkriću Ivana Vućetića i otiscima prstiju. Istraživačica je povijesti, prevoditeljica i novinarka Hrvatske televizije u nagrađivanim dokumentarcima na Filmskom festivalu u Cannesu.


Srebrnu medalju dobili su:


- Albert Guzmán, javni računovođa, voditelj radijskog programa Podcast Domovina u Buenos Airesu, također je koordinator Hrvatskog argentinskog kulturnog centra San Telmo, Buenos Aires,


- profesorica Karen Bauk, doktorica bioloških znanosti, koordinatorica Osnovne škole Córdoba za studij hrvatskog jezika i plesa.


Brončanu medalju dobili su:


- dr. María Inés Petrović, diplomirala je psihologiju na Sveučilištu u Buenos Airesu, magistrirala psihoanalizu, diplomirala odgojne znanosti na Sveučilištu u Buenos Airesu,


- Patricija Olmos Babarović, diplomirala je obrazovne znanostima, nastavnica matematike i fizike,


- Raúl Omar Severić, koordinator u sjeverozapadnoj Argentini hrvatske organizacije Jujuy.


Odajemo počast svima koji su dobili priznanje "Hrvatskog identiteta" - kaže profesor Santich.

Ljilja Vlaho i Mario Sladic

Ljilja Vlaho i Mario Sladic

Foto: ustupljene fotografije (kolaž) / Bar Croata

Dodijeljena su i posebna priznanja


- Posebno priznanje pripada Mariu Sladiću, predstavniku hrvatske zajednice Posadas, Misiones. Posebno in memoriam priznanje dobio je profesor Hugo Ivancich, kondicijski trener argentinske nogometne reprezentacije. Na kraju, želimo uputiti srdačne pozdrave svim pratiteljima našeg radijskog programa Bar Croata, a posebno dragim prijateljima Hrvatske radiotelevizije koji su uvijek uz nas i podržavaju naše aktivnosti. Čekamo vas da zajedno nastavimo dijeliti hrvatsku kulturu iz našeg programa. Hvala i veliki zagrljaj dragi prijatelji - zaključuje Javier Santich, voditelj radijskog programa Bar Croata iz argentinskog grada Rosarija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!