Glas Hrvatske

15:26 / 25.05.2023.

Autor: Snježana Jurišić

Nastup klapa na hrvatskom folklornom festivalu u Kanadi

Kartolina

Kartolina

Foto: Zoran Tijardović / ustupljena fotografija

Klapa Kartolina je prošli vikend sudjelovala na jednom od najvećih događaja u hrvatskom iseljeništvu - na godišnjem koncertu Hrvatsko-kanadskog Folklornog Saveza Istočne Kanade. Ovogodišnji 49. po redu festival održan je u Hrvatskom narodnom domu u Hamiltonu, jednom od najstarijih hrvatskih kulturnih organizacija (osnovan 1932.), i okupio je 20 folklornih društava iz Kanade i SAD-a koja su dva dana više od četiri sata proveli plešući i pjevajući slaveći hrvatsku folklornu baštinu. 

Galerija
Muška klapa, Foto: Zoran Tijardović/ustupljena fotografija
Kartolina, Foto: Zoran Tijardović/ustupljena fotografija

Mnogo ljubavi je uloženo u ove izvedbe i nastupe i svi su jako ponosni jer to je nešto što ih predstavlja, njihove korijene, ljubav prema Hrvatskoj i što ih okuplja i povezuje daleko od domovine. U sklopu festivala bilo je i druženja i večernjih zabavnih programa, a posebno svečano je bilo i na Svetoj Misi u hrvatskoj Crkvi Sv. Križa, na kojoj su bili svi sudionici.


Velika dvorana kazališta Aquarius sa 700 sjedećih mjesta bila je oba dana puna i kad se pribroje svi članovi društava koja su nastupala, dobivamo iznimno veliki broj ljudi koji su dokaz važnosti ove manifestacije i potvrda snage hrvatskog identiteta u Kanadi. Osim folklornih društava, javlja nam Zoran Tijardović, na festivalu su sudjelovale i tri klape - Berekin, Fritule i Kartolina, koje promiču hrvatsko klapsko pjevanje u Kanadi. Klapa Kartolina djeluje u gradu Windsoru, Ontario i pridružena je Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franjo Asiški. Klapu su 2013. osnovali glazbeni entuzijasti pod vodstvom Višnje Tijardović,, koja vodi i mladu mušku klapu Berekin, žensku klapu Fritule i mještovitu klapu Kartoline. Sve tri klape su nastupile na festivalu i svi su neizmjerno ponosni. Potrebno je puno rada i truda kako bi se svi glasovi okupili i otpjevale prekrasne harmonije dalmatinskih pjesama. Voditelji, obitelj Tijardović, naglašavaju da su posebno zahvalni svim roditeljima, bakama i djedovima i prijateljima članova koji kontinuirano podržavaju rad klapa. - Naša grupa, kao jedina dalmatinska klapa u Kanadsko-hrvatskom folklornom savezu Istok, dodaje prekrasnu raznolikost već bogatom folklornom programu saveza. Nadamo se da će naš rad utjecati na druge da osnuju vlastitu klapu, ili bilo koju drugu folklornu pjevačku skupinu.


Vidimo se sljedeće godine na velikom jubileju, 50. festivalu! - poručuje Zoran Tijardovć.


GLas Hrvatske čestita svima na nastupima i želi im uspješan daljnji rad.


Za više fotografija posjetite https://klapakartolina.com/festival-49/

Fritula

Fritula

Foto: Zoran Tijardović / ustupljena fotografija

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!