Glas Hrvatske

10:31 / 12.03.2022.

Autor: Tomislav Šikić

Najnoviji roman Marijane Dokoze predstavljen u Rimu

Marijana Dokoza na predstavljanju u Rimu

Marijana Dokoza na predstavljanju u Rimu

Foto: Matis.hr / ustupljena fotografija

Hrvatska književnica s njemačkom adresom i urednica hrvatskog iseljeničkog medija Fenix-magazin.de Marijana Dokoza 5. ožujka je u Rimu predstavila svoj novi roman “Njegova žena” koji je izašao u izdanju izdavačke kuće Despot Infinitus.

Predstavljanje romana organizirala je udruga "Hrvatsko-talijanski mozaik“ iz Rima, a pokrovitelji su bili Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu, Hrvatska turistička zajednica u Milanu, Libreria Enoarcano, Udruge “Jedna Musika” i Zaklada Moliških Hrvata iz Molisea.


U večer na koju su stigle i neke Hrvatice iz mjesta udaljenih i do 60 kilometara od Rima, uvela je potpredsjednica udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Zrinka Bačić iz Mrljana na otoku Pašmanu. Zrinka Bačić je u Zadru i okolici poznata kao žena koja se iznimno trudi uspostaviti vezu između rimskih Hrvata, grada Rima i hrvatskih institucija, između ostalog i zadarskih.


Publiku je kroz radnju romana “Njegova žena” vrlo uspješno provela Ljiljana Džalto povezavši je s onom romana “Grijesi”, također pisanim prema istinitom događaju. 


– Oba romana govore o ženama koje su prošle svoju katarzu, ali grijesi njihovih bližnjih ih još uvijek prate i pratit će ih dok su žive - rekla je Džalto.


Predstavljanje knjige u Rimu

Predstavljanje knjige u Rimu

Foto: Matis.hr / ustupljena fotografija

Autorica je rekla kako joj nije bilo nimalo lako slušati žene o koje su joj otkrile svoje najintimnije dijelove života, no kako joj je teže bilo dok je o njima pisala.


– Pišući neke scene o kojima su mi pričale često sam plakala jer mi je vjerojatno tek tada do svijesti dolazilo što im se sve događalo i koja je težina svega što se dogodilo – rekla je Marijana Dokoza.


U domaćoj atmosferi Libreria Enoarcano, u Via delle paste 106, u samom središtu Rima, gdje je “Njegova žena” predstavljena, dodijeljena je i nagrada Dragici Hadrović, Hrvatici koja se istaknula svojim djelovanjem u promicanju Hrvatske u Italiji.


Zagrepčanka Dragica Hadrović do 2014. godine bila je članica Hrvatsko talijanske udruge Rim. U jednom je periodu tajnica Udruge i osmislila i vodila projekt “Hrvatski mozaik”, koji je trajao od 14. travnja do 12. svibnja 2012., kad su u "Muzeju rimske civilizacije" predstavljeni razni aspekti hrvatske kulturne baštine: povijest, umjetnost, poezija, glazba, kulinarstvo, folklor, turizam itd. Bila je predsjednica te udruge od 2013. do 2015. Od osnutka Udruge pa do danas članica je Upravnog odbora. Godine 2018. izabrana je za predstavnica Hrvata u Italiji u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske. 


Kulturna udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim ove je godine Dragici Hadrović dodijelila Nagradu "Žena godine" za posebne zasluge i doprinos djelovanju hrvatskih udruga u Italiji. U ime Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim nagradu je Dragici uručila potpredsjednica te istaknute hrvatske organizacije iz Rima Zrinka Bačić, čestitavši dobitnici tog značajnog priznanja.


(Tekst i fotografije: M.D./Matis.hr)

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!